8 hanukai dal: az ultraortodoxiától Adam Sandlerig

2021. December 01. / 11:34


8 hanukai dal: az ultraortodoxiától Adam Sandlerig

A Hanuka komoly kihívóval versenyezik jókedv-potenciálban, a karácsonnyal, be kell bizonyítania és be is bizonyítja, hogy semmivel sem kevésbé átélhető és szép ünnep. Sok dal próbál bevonni minket, párat, az ünnep második felére, összegyűjtöttünk.

A kötelezők: Hánérot hálálu
A gyertyák gyújtása közben énekeljük: ezeket a gyertyákat a csodák emlékre gyújtjuk, és valóban. A legszebb a neten fellelhető minden verzió közül talán ez az ultraortodox férfikórus. Megejtően szépen és derűsen buliznak az ünnep örömére a bóherek. Tartsunk velük: 

A nagy Hanuka-sláger, a Moájsz Cúr
Vagy, kevésbé askenázi kiejtéssel, a Máosz Cúr, a Templom felszentelésének az ünneplése és a száműzetés végének alázatos kérelmezése, reménykedés a Messiás eljövetelében. Megváltásunk sziklája, őt kérjük, hogy jöjjön el, akire várunk, minél előbb, még a mi napjainkban. Addig is énekeljünk ezzel a két kedves emberrel, alant, kicsit folkos hangzású Máosz Cúr-feldolgozást:

Sacha Baron Cohen tesójának is van hanukai dala,
olyan menő és vicces, amilyet a kiváló családtól várunk, trenderli-prögetéssel, ultraortodox graffitivel és számtalan zenei stílus paródiájával. Klezmer-rap, szeretnivaló:

Ugye egyikük sem felejtette el, csak azért, mert múlik, a La Bambát, amelyiknek megszületett a Hanukai verziója a nagy Amerikában. We gonna eat some latkes, ezt tessék dúdolni a La Bamba dallamára, ha nem megy, Shira Kline segít, az amerikai zsidó Halász Judit, a 21. század amerikai zsidó Halász Juditja, igen, így pontos. Szóval ez az, gyerekeknek szólni, együtt bulizni. De hát nem kell ehhez felszólítás, úgyis táncra perdülnek majd:

A Csillagok Hanukai háborúja
Réges-régen, úgy másfél évszázaddal, talán kicsit több, a polgári időszámítás kezdete előtt a gonosz Birodalom vezetője ellen fellázadtak Mátitjáhu vezetésevel a hagyományaikhoz ragaszkodó zsidók és maroknyi seregük porig rombolta végül a szeleukida halálcsillagot. Így is el lehet mesélni. Elég vicces és az összes áldás benne van. Ezek az amerikai zsidók, hogy mit ki nem találnak: 

A Queen Hanukája
A Queen feldolgozásából is remek hanukai dal válhat, mindenből, ami jó, remek hanukai dal válhat. Nézzék meg, hallgassák, ha nem hiszik:

Peter, Paul & Mary, “Light One Candle
A Paff, a bűvös sárkányt a kultúrtörténetnek átnyújtó csapat énekel a Hanukáról, ne hagyd kialudni a fényt, kérik.  Ez a szó hagyományos értelmében szép, a hippikorszak Hanukáinak emlékét őrzi. Őirzzék a fényt, mindjárt virrad:

Adam Sandler Hanukája
Azt írtuk volna, hogy mindenből, ami jó, lehet jó hanukai dal? Adam Sandler ismét bebizonyítja, hogy abból is jó hanukai dal lehet, ami nagyon rossz. Őrjítő, de nem lehet nem szeretni. Zárjuk ezzel:

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek