Címkék

Szombat folyóirat

Hírek, lapszemle / 2023. Május 24. / 16:29

Bemutatták a Szombat folyóirat veszprémi, tematikus számát

A veszprémi Eötvös Károly Megyei Könyvtárban mutatták be a Szombat tematikus számát, amely a helyi zsidó közösségek hagyományaira, múltjára tekint vissza. Szántó T. Gábor író, a lap főszerkesztője elmondta: a Szombat egy-egy központi téma megragadásával igyekszik minél pontosabb, részletesebb képet adni a zsidóságról, így történt ez a veszprémi tematikus szám esetében is.

Hírek, lapszemle / 2023. Május 18. / 12:01

Szombat: „Vannak boldog családok... Legalább hét-nyolc jut az eszembe"

– Sokan keresik a párjukat. Jellemzően fiatal, emancipált nőkről van szó, akik többségben vannak a férfiakhoz képest, hetven-harminc százalék az arány. Öntudatosak és válogatnak. Nem mennek bele közepes kapcsolatokba, inkább szenvednek a magánytól – mondja dr. Vári György a Szombatnak adott interjújában.

Zsidó világ / 2022. December 06. / 15:05

Milyenek a mai zsidó családok? – megtudhatják a Szombat új számából

Megjelent a Szombat zsidó politikai és kulturális folyóirat decemberi száma, amelynek fókuszában a mai zsidó családok állnak. A lapban többek között pszichológusok, írók, rabbik, családsegítők írásait olvashatják a széleskörűen feldolgozott, árnyaltan bemutatott témáról

Kultúra / 2022. November 16. / 10:58

A kortárs zsidó irodalomról a Szombatban – 25 év után újra

Igen izgalmas novemberi számmal jelentkezett a Szombat folyóirat: a lapban a kortárs zsidó irodalom került fókuszba több megvilágításból. Szó esik arról, hogy milyen definíciós kísérletek történtek a fogalom meghatározására; ki tekinthető zsidó írónak a magyar irodalomban; van-e modern, van-e magyar zsidó irodalom? A témáról Barukh, Földes Györgyi, Gergely Ágnes, Márton László, Peremiczky Szilvia, Vajda Mihály és Varga Péter írásait olvashatják.