Címkék

NÜB

Közélet / 2024. Június 14. / 09:36

A NÜB autóbuszt indít Budapestről a szolnoki mártírmegemlékezésre

A NÜB – Nácizmus Üldözötteinek Országos Egyesülete különbuszt indít a szolnoki mártírmegemlékezésre június 23-án, azaz jövő héten vasárnap. Jelentkezés a nub@nub.info.hu e-mail címen. A szolnoki program 14 órakor kezdődik.

Közélet / 2024. Május 27. / 17:01

NÜB-elnök: „A felejtés útja járhatatlan”

Megtartotta éves közgyűlését a NÜB Nácizmus Üldözötteinek Országos Egyesülete, amelynek vezetője, dr. Schiffer János az elnöki beszámolójában azt mondta: sajnálatos, hogy több vidéki városban szervezett holokauszt-megemlékezéseken nem képviseltették magukat az önkormányzatok. Felhívta a figyelmet arra: veszélyes, ha nincsenek emlékezők, mert – mint fogalmazott – „a felejtés útja járhatatlan”.

Zsidó világ / 2024. Május 08. / 13:03

Éves közgyűlést tart a „NÜB” Nácizmus Üldözötteinek Országos Egyesülete

Dr. Schiffer János elnöki beszámolója a 2023-ban végzett munkáról, az elnökség tavalyi tevékenységéről, a 2023-as költségvetés teljesüléséről, az egyesület előtt álló feladatokról, valamint az idei költségvetési tervezetről – ez lesz a legfőbb napirendi pontja a „NÜB” Nácizmus Üldözötteinek Országos Egyesülete éves közgyűlésének május 21-én.

Megemlékezések / 2024. Április 16. / 21:33

Horthyliget emlékműve: Bűnjel, amely idővel emlékjellé lehet

– Köszönöm Schiffer Jánosnak, Kácsor Zsoltnak, Varga Tamásnak és mindenkinek, aki hozzásegített minket ahhoz, hogy ez a történet a közösen átélt múltunk része lehessen, és soha ne legyen a jövő része – mondta Karácsony Gergely főpolgármester a Horthyliget áldozatainak állított emlékmű mai avatásán. A Csepel-szigeten létrehozott internáló- és gyűjtőtáborban 1944-ben több száz újságírót, jogászt, üzletembert, művészt tartottak fogva.

Megemlékezések / 2024. Április 08. / 10:49

Április 16-án avatják a Horthyligetre hurcoltak emlékművét

Nyolcvan évvel ezelőtt több száz újságírót, ügyvédet, üzletembert, művészt deportáltak a Csepel-szigeten lévő Horthyliget gyűjtő- és internálótáborba. A NÜB Nácizmus Üldözötteinek Országos Egyesülete és Budapest főváros vezetése közösen adja át Varga Tamás szobrászművész alkotását a Boráros téren április 16-án, kedden reggel 9 órakor.

Megemlékezések / 2024. Március 22. / 13:55

Koszorúzás a sátoraljaújhelyi börtönlázadás 80. évfordulóján

1944. március 22-én tört ki a levert börtönlázadás Sátoraljaújhelyen, így erre az eseményre úgy lehet tekinteni, mint fegyveres ellenállásra az országot megszálló németekkel szemben. A 80. évforduló alkalmából a NÜB – Nácizmus Üldözötteinek Országos Egyesülete ma megkoszorúzta a lázadók emlékművét a városban, majd emlékművét a börtönnél. Az alábbiakban dr. Schiffer János elnök beszédét közöljük.

Megemlékezések / 2024. Március 18. / 09:59

Megemlékezés a sátoraljaújhelyi börtönlázadás 80. évfordulóján

Március 22-én lesz a nyolcvanadik évfordulója a sátoraljaújhelyi börtönben 1944-ben kirobbant börtönlázadásnak, amelynek során 54 antifasiszta ellenálló halt meg, majd a lázadás felszámolása után további 11 foglyot pedig kivégeztek. A NÜB – Nácizmus Üldözötteinek Országos Egyesülete dr. Schiffer János elnök vezetésével e héten pénteken délelőtt 11 órától tart megemlékezést a helyszínen.

Közélet / 2024. Február 22. / 12:33

A NÜB felhívása: Közösen és aktívan az új rasszizmus ellen!

A Nácizmus Üldözötteinek Országos Egyesületét (NÜB) a holokauszt túlélői alapították, akiknek a száma sajnos fogyatkozik. De nem változik a cél: nem szabad elfelejteni a történteket, emlékezni és napról napra emlékeztetni kell a rasszizmus és antiszemitizmus veszélyeire. Az egyesület várja mindazok jelentkezését, akik fontosnak tekintik a társadalom hiteles informálását, a holokauszt emlékezetének méltó ápolását és megjelenítését.

Közélet / 2024. Január 11. / 11:45

Közlemény a holokauszttúlélők életbenléti igazolásáról

A „NÜB” Nácizmus Üldözötteinek Országos Egyesülete felhívja a figyelmet arra, hogy a holokauszttúlélők életbenléti igazolását a hatályos rendelkezések szerint továbbra is az egyesület állítja ki. A „NÜB”-iroda fogadónapja: minden hétfőn délelőtt 9-12 óra között Budapesten, a VI. kerületi Bajza utca 26. szám alatt. Az életbenléti igazolások végső visszaküldési határideje: 2024. március 15-e.

Közélet / 2023. December 17. / 09:36

A főváros megszavazta: jövőre emlékjelet állítanak Horthyliget áldozatainak

Budapest főváros közgyűlése a héten tartott ülésén jóváhagyta, hogy a Boráros téren fölállítsák a horthyligeti gyűjtő- és internálótábor áldozatainak emléket állító köztéri alkotást. A Nácizmus Üldözötteinek Országos Egyesülete (NÜB) által kezdeményezett emlékjel felállításához Budapest mintegy 11,7 millió forinttal járul hozzá.