Címkék

Németország

Hírek, lapszemle / 2023. Január 24. / 15:40

Kórházban nyitott zsinagógát a náci és a zsidómentő unokája Németországban

A kórházigazgató, David Ruben-Thies számára ez olyan életmű, amelyhez egy lenyűgöző történet is tartozik. Ruben-Thies egyik nagyapja náci volt, aki a második világháborúban részt vett Lengyelország lerohanásában. Másik nagyapja zsidókat rejtegetett kereskedelmi hajóin, hogy kijuttassa őket az országból. Ruben-Theis elmondta, hogy szokatlan múltja inspirálta arra, hogy zsinagógát építsen a kórházban, és egy kóser konyhát is kialakítson a létesítményben.

Hírek, lapszemle / 2023. Január 17. / 09:55

Intézetbe akarnak vinni egy holokauszttúlélő nőt, hogy beolthassák a kovid ellen

Egy Németországban élő holokauszttúlélő, Inna Zsvanetszkaja zeneszerző nem akarja, hogy beoltsák a Covid-19 elleni vakcinával, és ezért távozott ismeretlen helyre. A német hatóságok elrendelték a nő intézeti elhelyezését, mert így látják biztosítottnak, hogy megkapja az oltóanyagot. Német politikusok és jogi szakértők az alaptörvény megsértésének tartják a zeneszerző ellen hozott határozatot.

Hírek, lapszemle / 2023. Január 04. / 15:06

Világháborús kártérítés: A németek nem fizetnek, Varsó az ENSZ-hez fordult

Németország visszautasította a második világháborús jóvátételi tárgyalások felújítására vonatkozó legutóbbi lengyel kormányzati kérést. Berlin egy lengyel diplomáciai jegyzékre válaszul leszögezte: a kérdést lezártnak tekinti – jelentette be a lengyel külügy. Az MTI hírére hivatkozva a Magyar Nemzet azt írja: Varsó a kérdést az ENSZ elé vitte. A világháborúban mintegy hatmillió lengyelt, köztük hárommillió lengyel zsidót gyilkoltak meg.

Közélet / 2022. December 02. / 09:39

Német támogatással megújult a nyírkátai zsidó temető

A német állam támogatásával a nyírkátai zsidó temetőben megvalósított felújítási beruházás ünnepélyes átadását tegnap tartották a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei községben. Mint korábban beszámoltunk róla: a felújítás annak az együttműködési megállapodásnak a keretében jött létre, amelyet dr. Kunos Péter, a Mazsihisz-BZSH ügyvezető igazgatója és Philip Carmel, az ESJF vezetője írt alá. Az együttműködés célja a vidéki temetők rekonstrukciója.