Címkék

Németország

Megemlékezések / 2024. Március 22. / 13:55

Koszorúzás a sátoraljaújhelyi börtönlázadás 80. évfordulóján

1944. március 22-én tört ki a levert börtönlázadás Sátoraljaújhelyen, így erre az eseményre úgy lehet tekinteni, mint fegyveres ellenállásra az országot megszálló németekkel szemben. A 80. évforduló alkalmából a NÜB – Nácizmus Üldözötteinek Országos Egyesülete ma megkoszorúzta a lázadók emlékművét a városban, majd emlékművét a börtönnél. Az alábbiakban dr. Schiffer János elnök beszédét közöljük.

Közélet / 2024. Január 11. / 09:29

Állampolgárságot kínál gázai izraeli túszoknak Magyarország és Németország?

A The Jerusalem Post úgy tudja, hogy azok a külföldi országok, amelyek útlevelet adnak ki a gázai túszoknak, hatékonyabb védelmet nyújthatnak az áldozatoknak. A német és magyar útlevelet kapott túszok egy részét már kiszabadították elítélt palesztinokért cserébe. Az izraeli és a német külügyminisztérium nem kommentálta a lépést, a magyar külügyi tárca honlapján sem látható még erre vonatkozó közlemény.

Közélet / 2023. December 14. / 15:02

Európai polgármesterek az antiszemitizmus ellen: „A felelősség egyesít minket"

Az antiszemita gyűlölet globális erősödése állt annak a találkozónak a fókuszában, amelyen több mint 150 polgármester, magas rangú önkormányzati vezető, diplomata és közösségi vezető vett részt a németországi Dortmundban megrendezett európai polgármesteri csúcstalálkozón. A résztvevőket Olaf Scholz német kancellár videóüzenetben köszöntötte. Mint korábban megírtuk: a Mazsihiszt dr. Grósz Andor elnök képviselte.

Hírek, lapszemle / 2023. December 01. / 14:13

A Mazsihisz-elnök a Klubrádióban: Különösen az ifjúság körében nőtt az antiszemitizmus

– Október 7-e után európai és amerikai nagyvárosokban aggasztó módon növekedett az antiszemitizmus, különösen az ifjúság körében. E jelenség visszaszorítására ki kell szélesíteni az oktatási tevékenységet – nyilatkozta dr. Grósz Andor ma reggel a Klubrádiónak Dortmundból, ahol egy antiszemitizmus elleni tanácskozáson képviseli a Mazsihiszt.

Közélet / 2023. November 29. / 10:10

Dortmund: európai városok és zsidó szervezetek küldöttei az antiszemitizmus ellen

Budapestről dr. Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke, a főváros képviseletében Kendernay János városdiplomáciai főtanácsadó vesz részt azon a ma kezdődött és december elsejéig tartó tanácskozáson, amelyre 60 európai város és zsidó szervezet összesen 120 képviselője érkezett Dortmundba. Jelen van az FTC vezetőségi tagja, Bienerth Gusztáv is. A cél az antiszemitizmus elleni közös fellépés és a helyi stratégiák kidolgozása.

Megemlékezések / 2023. November 10. / 09:33

Bárhol, bármikor megtörténhet: 85 éve történt a Kristályéjszaka

Nyolcvanöt éve, 1938. november 9-én éjszaka kezdődött meg Németországban a zsidók nyílt üldözése, a nemzetiszocialista vezénylettel szervezett pogrom a Kristályéjszaka elnevezést a betört kirakatokból szertehulló üvegszilánkokról kapta. Az 1938. november 9-én és 10-én lezajlott pogromoknak legalább 91 zsidó származású német állampolgár esett áldozatul, illetve több mint 7000 zsidó tulajdonú bolt és közel 200 zsinagóga súlyosan károkat szenvedett.

Izrael / 2023. Október 17. / 20:18

Németország elkötelezett Izrael biztonsága és léte mellett

Olaf Scholz német kancellár a Hamász palesztin terrorszervezet Izrael ellen indított támadása miatti szolidaritásból ma Tel-Avivba utazott, ahol kijelentette: Németország elkötelezett Izrael biztonsága és léte mellett.

Hírek, lapszemle / 2023. Október 17. / 12:31

Európai nagyhatalmak vezetői Izraelben

Ma Izraelbe érkezik Olaf Scholz német kancellár, aki figyelmeztette a Hezbollahot és Iránt, hogy ne avatkozzon be Izrael harcába a Hamász terrorszervezettel. Ugyancsak a mai napon jelentette be Emmanuel Macron francia államfő, hogy hamarosan Izraelbe utazik. Joe Biden amerikai elnök is a Zsidó Államba tart.