Címkék

Könyvbemutató

Zsidó világ / 2024. Június 07. / 11:17

Építs nekem hajlékot! – Könyvbemutató a nagykanizsai zsinagógában

Dr. Oszkó Ágnes Ivett a művészettörténész és a műemlékvédő szemszögéből vizsgálva ismertette meg az érdeklődőkkel a kárpátmedencei zsinagóga építés legszebb példáit és nem feledkezett meg a nagy nevű tervezőkről sem, akik maradandót alkottak az utókor számára.

Tudomány / 2024. Június 05. / 09:57

„Más faj, más vallás, más sors” – A magyar holokauszt története

Felfoghatatlan, irracionális. Ezzel a két szóval indokolta Gyáni Gábor történész professzor, hogy ő maga miért nem lett holokauszt kutató. Miközben az erről írt tudományos munkák legtöbbjét maga is nagyon jól ismeri, fontosnak tartotta ezt a distinkciót megtenni június 2-án, a kiadó, a Holokauszt Dokumentációs Központ udvarán megrendezett kerekasztal – beszélgetés elején, ami egyben a „Más faj, más vallás, más sors” című kötet bemutatója is volt.

Közélet / 2024. Május 31. / 13:55

Más faj, más vallás, más sors – meghívó könyvbemutatóra

A Holocaust Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány tisztelettel meghívja Önt a „Más faj, más vallás, más sors” – A magyar holokauszt története című kötet hivatalos bemutatójára 2024. június 2-án, vasárnap délután 4 órára a Holokauszt Emlékközpontba. Pontos cím: Budapest IX. kerület, Páva utca 39.)

Zsidó világ / 2024. Május 29. / 15:13

Zsinagógák ma – Oszkó Ágnes művészettörténész előadása Nagykanizsán

A Nagykanizsai Zsidó Hitközség és a Kanizsa Zsinagóga Alapítvány sok szeretettel vár minden érdeklődőt dr. Oszkó Ágnes Ivett (művészettörténész): Zsinagógák ma. – A zsinagógaépületek helyzetéről napjainkban című könyvbemutatóval egybekötött és vetített képekkel színesített helytörténeti előadására 2024. június 5-én, szerdán délután 5 órakor.

Kultúra / 2024. Május 29. / 12:49

Fegya – A klezmer varázsa: meghívó könyvbemutatóra

Szinetár Miklós rendező így ajánlja a kötetet: „Remek könyv! A lényegről beszél, egy élet, egy művészpálya lényegéről, amit nehéz egy könyvben összefoglalni. Fegya sorsa érdekes, kalandos, művészete sokarcú, lehetne róla akár 600-800 oldalt is írni. De ebben a több mint kétszáz oldalban az jelenik meg, ami igazán fontos.”

Zsidó világ / 2024. Április 25. / 09:58

Győri könyvbemutató: Fleischmann Izrael elképesztő kézirata

Különleges könyv bemutatóját tartották Pészah előtt Győrben a helyi zsidó hitközség szervezésében. Fleischmann Izrael: Egy fény a szorongatásban című könyvéről volt szó, a kötetről a rendezvényen Villányi Benjámin, a kiadvány szerkesztője beszélt. Fleischmann Izrael ritka írását Zima András történész egy korábbi kötetbemutatón „elképesztőnek” nevezte.

Tudomány / 2024. Április 19. / 15:52

Bolgár Dániel: Miért éppen a zsidók?

Bolgár Dániel történész a „Miért éppen a zsidók? - A zsidó siker és kudarc feltalálása Magyarországon" című művében amellett érvel merész humorral, hogy mindenki azt kapta, amit nem érdemelt. A kötet bemutatója a Magvető Caféban lesz április 25-én, csütörtökön délután 6-tól. A könyvet a szerzőn kívül Balázs Gábor és Farkas Attila Márton mutatja be Pető Péter moderálásával.

Kultúra / 2024. Március 18. / 22:36

Gábor György 70: A Mindenség megismerése – Meghívó könyvbemutatóra

Az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége tisztelettel meghívja Önt egy különleges könyv bemutatójára 2024. március 28-án, csütörtökön délután 6 órakor a Rumbach zsinagógába. Pontos cím: Budapest VII. kerület, Rumbach Sebestyén utca 11-13. Az eseményen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Zsidó világ / 2024. Február 20. / 12:23

A Goldberger Alapítvány és a tatai zsidó temető

Mint beszámoltunk róla: a héten tartották a tatai zsidó temető történetéről és évszázados sírköveiről szóló, Legyen lelke Isten árnyékában című e-könyv bemutatóját Tatán. (A könyv ingyenesen innen letölthető.) A rendezvényen Kerti Katalin volt tatai polgármester a tatai és Tata környéki zsidó hagyományok felkutatására létrejött Goldberger Alapítvány tevékenységéről tartott előadást. Ennek szövegét közöljük az alábbiakban.

Kultúra / 2024. Február 19. / 16:56

Christoph Heubner könyvbemutatója a FUGA-központban

Kutyákat látok, akik feszítik a pórázt – Auschwitz felé, Auschwitz után – három történet. Ezt a címet viseli Christoph Heubner magyarul a közelmúltban megjelent könyve, amelynek bemutatója február 21-én, szerdán fél 5-től lesz a FUGA Budapesti Építészeti Központban (V. kerület, Petőfi Sándor utca 5. szám). A Wesley Kiadó gondozásában megjelent könyvet Fahidi Éva és Iványi Zsuzsanna fordította. A bemutatón jelen lesz a szerző is.

Kultúra / 2024. Február 18. / 17:42

E-könyv a tatai zsidó temetőről: Legyen lelke Isten árnyékában

A tatai zsidó temető történetét és gyönyörű kialakítású sírköveit mutatja be az az e-kötet, amelynek bemutatója február 19-én, holnap délután 4 órakor kezdődik a helyi rendházban. Az on-line is követhető bemutatón Michl József, Tata polgármestere mond köszöntőt.

Tudomány / 2024. Január 30. / 13:46

A holokauszt nemzedékei – meghívó könyvbemutatóra

A Virág Teréz Traumakutató Csoport tisztelettel meghívja Önt az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem Goldziher Ignác termébe egy különleges könyv bemutatójára: A holokauszt nemzedékei Traumatizált generációk az interperszonális, szociális és kulturális térben.