Címkék

kiállítás

Kultúra / 2023. Május 21. / 13:02

Egy rabbi tragikus története és János vitéz kalandjai a 2B Galériában

A 2023-as esztendő Petőfi bicentenáriuma kivételes alkalom a budapesti 2B Galéria számára, hogy Petőfi Sándor zseniális életművének megidézésével együtt megemlékezzen a költő egyik tragikus sorsú műfordítójáról, Birnfeld Sámuel rabbiról. Roskó Gábor képzőművész a rabbi történetét és János vitéz mesés kalandjait egy többméteres papírtekercsen rajzolja meg, az alkotás folyamatát holnaptól bárki megtekintheti a galériában.

Zsidó világ / 2023. Február 27. / 15:21

Sporthírességek bemutatásával gazdagodott a Zsidó Kiválóságok Háza

A balatonfüredi Zsidó Kiválóságok Házában kialakított digitális kiállítás mostantól nemcsak a tudomány és a művészetek, hanem a sport hazai és külföldi zsidó hírességeit is bemutatja. A tegnapi ünnepélyes tárlatmegnyitón többek között jelen volt Jákov Hadas-Handelsman, Izrael budapesti nagykövete, aki azt mondta: a kiállítás nagyszerűen prezentálja a zsidók jelentős szerepét a modern sport fejlődésében Magyarországon és azon túl.

Kultúra / 2023. Január 25. / 13:19

Nézőpont fekete-fehérben, avagy Köböl Vera rejtett „antennái" a valóságra

Köböl Vera fotográfus, tervezőgrafikus fekete-fehér képei nem akkor készülnek el, amikor az alkotó exponál, hanem akkor nyerik el végső formájukat és tartalmukat, amikor a néző a művekkel szembenéz és fölfedezi bennük: saját magát. Hiszen ezek a letaglózó képek végső soron rólunk szólnak: az időtlen létbe vetett véges életünkről. Köböl Vera Nézőpont című kiállításán jártunk a MERKAZ Héber és Izraeli Kulturális Központban.

Kultúra / 2023. Január 21. / 18:10

A magyar zsinagógákat bemutató tárlatot Lengyelországban is kiállítják

A magyar kultúra napja alkalmából nyílik két kiállítás holnap a lengyelországi Wroclawban. Az egyik Tadeusz Rózewicz neves lengyel költő magyar kapcsolatairól szól, a másik az „Építs nekem hajlékot! Magyar közösségek zsinagógái" című, utazó tablókiállítás. A két tárlatnak a wroclawi Fehér Gólya zsinagóga ad helyet. A megnyitón zsidó vallási és népdalok hangzanak fel, és megszólaltatják a sófárt is.

Kultúra / 2023. Január 11. / 13:05

Nézőpont: Köböl Vera tárlata a gettó felszabadításának évfordulójára időzítve

A budapesti Héber és Izraeli Kulturális Központ ad otthont Köböl Vera tervezőgrafikus, fotográfus Nézőpont című kiállításának, amelynek megnyitója jövő héten csütörtökön, január 19-én, délután 6 órakor lesz az intézmény Paulay Ede utca 1. szám alatti székházában. A tárlat kurátora Tölgyesi Katalin, a kiállítást megnyitja Németh Gábor író, köszöntőt mond Niedermüller Péter polgármester, közreműködik Éliás Gábor gitárművész.

Kultúra / 2022. Október 25. / 13:39

Látható lélek láthatatlan arcokon

Javaslom, hogy menjenek el a budapesti Ráday utcai 2B Galériába a Láthatatlan arc című portrékiállításra, de mivel határozottabb megfogalmazással szeretnék élni, azt kell mondjam: ennek a roppant izgalmas tárlatnak a megtekintése – és most Radnóti főrabbit idézem – „kötelezően ajánlott”. A kiállított anyag a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár gyűjteményéből való, a tárlat kurátora Farkas Zsófia, a kiállítás november 23-ig tekinthető meg.

Kultúra / 2022. Október 03. / 11:15

Láthatatlan arc: Tárlat a zsidó múzeum portrégyűjteményéből a 2B Galériában

A Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár szándéka, hogy élő, folyamatos kapcsolatot ápoljon a budapesti rokon intézményekkel, s időről időre megmutathassa gyűjteménye egy-egy részét. Ilyen együttműködés jött létre a múzeum és a Ráday utcai 2B Galéria között, ahol ezen a héten megnyílik a „Láthatatlan arc" című tárlat a múzeum arcképgyűjteményéből.

Hírek, lapszemle / 2022. Május 23. / 09:50

Zsidó nők deportálásáról nyílt kiállítás a felvidéki Tőketerebesen

Zsidó nők 80 évvel ezelőtti deportálásáról nyílt kiállítás a szlovákiai Tőketerebesen lévő Dél-Zempléni Múzeum és Kulturális Központban a zempléni-sárosi megyében összegyűjtött és Auschwitzba deportált lányok, nők, asszonyok emlékére. A tárlat anyagát az auschwitz-birkenaui múzeumból kölcsönzött tárgyak egészítik ki.