Címkék

Hercz Dániel rabbi

Zsidó világ / 2024. Június 10. / 13:16

Hercz rabbi: Miért fogyasztunk tejes ételeket Sávuot ünnepén?

– Sávuot a Tóraadás ünnepe. A zsinagógai szertartásokon kívül mellett szokás ilyenkor a tejes ételek fogyasztása. Mivel magyarázható ez a hagyomány? – teszi fel a kérdést az alábbi írásában Hercz Dániel, a szeretetkórházi templomkörzet rabbija.

Zsidó világ / 2024. Március 21. / 13:35

Hercz rabbi: Purim korszakváltó időben

– Ez a konfliktus igazi forrása: Eszter és Mordecháj nem hajol meg azok előtt, akik „elvették az uralmat Isten keze alól”. Ugyanakkor ez fennmaradásunk garanciája s egyben csodája – írja a hamarosan ránk köszöntő Purim alkalmából Hercz Dániel, a szeretetkórházi körzet rabbija.

Zsidó világ / 2024. Március 14. / 09:59

Hercz Dániel rabbi a mózesi idea lényegéről

Zájin Ádár, azaz ádár hónap hetedike kitüntetett nap a zsidó hagyományban, hiszen ekkor ünnepeljük Mózes tanítónk születésnapját, megemlékezünk halálának napjáról, s ekkor emlékezünk az elmúlt évben elhunyt szeretteinkre is. A hamarosan beköszöntő Zájin Ádár alkalmából közöljük Hercz Dániel rabbi írását.

Zsidó világ / 2023. Szeptember 14. / 15:38

Hercz Dániel rabbi: Mit tanít nekünk Dávid a megtérés és megbocsátás napjaiban?

– Dávid Dov Levanon rabbi szerint úgy tekinthetünk Góliátra, mint a bennünk lévő jécer hárára, rossz ösztönre. Ebből tanulhatjuk meg elul, a megtérés hónapjában azt, hogy nem kell félnünk a gonosz hajlam fenyegetéseitől – írja Hercz Dániel rabbi a zsinagógáinkban ezekben a napokban felhangzott szlichot imák kapcsán.