Címkék

Győr

Mazsihisz hírek / 2024. Július 08. / 13:41

Győri megemlékezés: „Ott már csak a csend honolt"

A győri zsidó temetőben tegnap emlékeztek meg a nyolcvan éve történt borzalmakról, annak a több mint 5000 ártatlan embernek a meggyilkolásáról, akiket Győrből hurcoltak a halálba. Dr. Grósz Andor, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke arról beszélt az eseményen, hogy a leszármazottak feladata emlékezni és emlékeztetni a történtekre.

Hírek, lapszemle / 2024. Július 08. / 10:34

Győr: Megnyílt az ország második Zsidó Kiválóságok Kiállítása

– Magyarország második Zsidó Kiválóságok Kiállítását hozta létre a Széchenyi István Egyetem a fenntartó alapítvány partnerségével az Egyetemi Hangversenyteremként működő egykori győri zsinagógában. Az állandó tárlaton Albert Einsteintől Mark Spitzen át Radnóti Miklósig több mint 400 zsidó származású tudós, művész és sportoló életútját ismerhetik meg a látogatók – adta hírül az egyetem.

Megemlékezések / 2024. Július 05. / 13:00

„Fényképeik fennmaradtak, de nem szólnak hozzám”

– Ez a világtalálkozó talán segít emlékezetközösséget létrehozni olyanokból, akik hozzám hasonlók és olyanokból, akik kicsivel több családi emlékkel rendelkeznek. Létrehozni egy közös emlékmozaikot, amely segíthet megérteni felmenőink életét, mindennapjait, örömeit és bánatait – mondta dr. Grósz Andor Mazsihisz-elnök a Zsidók Győri Gyökerei Világtalálkozón megrendezett konferencia megnyitóján.

Közélet / 2024. Március 21. / 19:27

Győr díszpolgára lett Villányi Tibor, a helyi zsidó hitközség elnöke

A március 15-e alkalmából tartott Díszközgyűlésen adták át a „Győr Díszpolgára” kitüntető címet. Díszpolgári címet adományozott az önkormányzat Villányi Tibornak, a Győri Zsidó Hitközség elnökének.