Taps a kántorkoncert után – és előtt

2024. Május 08. / 14:35


Taps a kántorkoncert után – és előtt

A nagy elődök nyomába méltó utódok lépnek. Egy mondatban így lehetne összefoglalni, hogy a fiatalabb kántorgeneráció tagjai milyen magas színvonalon és mély átéléssel éneklik a zsidó liturgia dalait. Szerencsére nemcsak a zsinagógákban hallgatjuk őket, hanem koncerttermekben is.

A napokban hirdették meg azt a június végi, salgótarjáni kántorkoncertet, amelyen színpadra lép majd Zucker Immánuel (Bethlen tér), Rudas Dániel (Dohány-zsinagóga), Budai Miklós (Páva utca) és Dési Tamás (Bét Sálom).  Közülük ketten – Zucker Immánuel és Rudas Dániel – ott voltak a Művészetek Palotájában Énekek éneke címmel megrendezett koncerten is, ahol a magyar kántorok közül Raáb Gábor volt a partnerük.

rudas daniel.jpgRudas Dániel, Zucker Immánuel, Raáb Gábor (balról jobbra)

De mielőtt erre az eseményre bővebben kitérnénk, az idősebb korosztályból hadd említsük meg azokat, akikre a mai kántorok igen nagy tisztelettel néznek fel: Kardos Péterről és Fekete Lászlóról van szó. Aki gyakran jár zsidó vallási vagy kulturális rendezvényekre, az jól ismeri Fekete Lászlót még akkor is, ha még nem vett részt istentiszteleten a Dohány utcai zsinagógban – hiszen az említett zsinagóga főkántora felejthetetlen hangú személyiség. Ami pedig Kardos Péter főrabbit illeti: az már csodaszámba megy, hogy lassan a 90 (!) felé közeledve ma is milyen gyönyörűen szól a hangja, de nemcsak a Thököly úti zsinagógában, hanem szabadtéren is.

Méltók hozzájuk a fiatalabbak is – s most elsősorban Zucker Immánuelről, Rudas Dánielről és  Raáb Gáborról szeretnénk bővebben írni, mert a magyar kántorokat ők képviselték a Müpa nemzetközi kántorkoncertjén. A Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem zsúfolásig megtelt, ami nem is csoda, elvégre igen neves művészek fogadták el a Művészetek Palotája meghívását, a MÁV Szimfonikus Zenekart pedig a világhírű Elli Jaffe vezényelte.

Az Énekek éneke című koncertre a legjobb kifejezés a hangverseny, a hangok ugyanis ezen az estén valóban versenyeztek egymással, s mondjuk úgy: „barátságos mérkőzést” vívtak. A „versenyjelleget” domborította ki már az is, ahogyan a kántorok színpadra léptek: a karmestertől balra álltak a magyarok (Zucker Immánuel, Rudas Dániel és  Raáb Gábor), balra pedig a nemzetközi csapat (Nissim Saal az Egyesült Államokból, Chaim Stern Münchenből és Avraham Kirshenbaum Jeruzsálemből). 

A közeli Pészachra való tekintettel a repertoár a nagy zarándokünnepre épült, voltak tehát imák is a dalok között, s elhangzottak zsoltárok éppen úgy, mint jiddis énekek vagy modern izraeli számok. A legizgalmasabb az volt, hogy a hat énekes nemcsak együtt énekelt, hanem szólóban is ki-ki megmutatta, hogy mit tud. Márpedig ezek a kántorok: nagyon tudnak. 

Raáb Gábor hatalmas hangterjedelemmel és zengő, mély orgánummal rendelkezik, ugyanakkor meglehetősen alázatos művész – ez kiderült abból, hogy operaénekesi adottságai ellenére senkit nem akart „leénekelni” a színpadról. Zucker Immánuel és Rudas Dániel professzionálisan kimunkált énekhangja is csodálatosan érvényesült ezen az estén, s külön öröm, hogy a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben hallhattuk őket. Büszkeség tölthette el minden magyar zsidó szívét, amikor ezen a színpadon láthatta-hallhatta előadni azokat a kántorokat, akikkel hétről hétre találkozhatunk istentiszteleteken vagy más kulturális rendezvényen. 

A három magyar kántor megtestesítette, hogy egy-egy istentiszteletem mit képvisel az előimádkozó, a „sliach cibur”, aki nem más, mint a közösség küldötte – hiszen ezen az estén Zucker Immánuel, Rudas Dániel és Raáb Gábor volt a magyar zsidó közösség küldötte a nemzetközi porondra.

A nemzetközi „csapatból” a jeruzsálemi Avraham Kirshenbaum volt a legrokonszenvesebb, hiszen profi kántorművész létére olyan szeretetreméltóan setesután mozgott a színpadon, mintha mindig azon csodálkozott volna, hogy ő hogyan is kerülhetett oda. Amikor énekelt, éppen ez sugárzott belőle: nem a saját maga személye volt a fontos, hanem a vallásos áhítat, amit közvetített. 

441204475_10160313588348049_2443220820703301861_n.jpg

Szóval nem mindennapi élményben volt része annak, akinek sikerült helyet kapni a Müpában – s akinek felkeltettük a kíváncsiságát egy jó kántorkoncertre, az legyen ott a cikkünk elején említett eseményen. A rendezvény a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színházban lesz június 30-án, délután 5 órától. Fellép tehát Zucker Immánuel, Rudas Dániel, Budai Miklós és Dési Tamás, zongorán közreműködik Neumark Zoltán.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek