SZEMTANÚK – Traumaábrázolások a zsidó múzeum gyűjteményéből

2023. Szeptember 21. / 15:31


SZEMTANÚK – Traumaábrázolások a zsidó múzeum gyűjteményéből

Nagy örömmel adunk hírt róla, hogy megjelent a SZEMTANÚK – EYEWITNESSES című, angol-magyar nyelvű képzőművészeti album a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár gondozásában. A 300 oldalas kötet a holokauszt korai vizuális emlékezetét dolgozza fel azzal a misszióval, hogy a holokausztot túlélő művészek vizuális emlékezete ne vesszen el.

– Hosszú múzeumi raktárrendezéssel indult, izgalmas felfedezésekkel és nyomozással, a leszármazottakkal való megindító találkozásokkal és egy kiállítással folytatódott. Összesen három év: kutatás, nyomozás, digitalizáció, gyűjteményfeldolgozás, írás, könyvtervezés, szerkesztés, fordítás, tördelés. Egy misszió, hogy a holokausztot túlélő művészek vizuális emlékezete ne vesszen el – írja Farkas Zsófia, a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár munkatársa a Facebook-oldalán a SZEMTANÚK – EYEWITNESSES című, angol-magyar nyelvű képzőművészeti album megjelenése kapcsán. 

szemtanúk2.jpg

Mint Farkas Zsófia megjegyzi: a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár gondozásában kiadott könyv a túlélő szemtanú művészek alkotásait, életrajzát és a munkásságukat értelmező tanulmányokat is tartalmazza. Az albumban közreadott művek a koncentrációs táborok, a munkaszolgálat és a gettó életét örökítették meg. 

Az album megvásárolható a múzeumban, de hamarosan közzéteszik azoknak a könyvesboltoknak is a listáját, ahol a kötetet árulni fogják. 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek