Progresszív zsidó közösségek gyűjtése háborús menekülteknek

2022. Április 19. / 14:05


Progresszív zsidó közösségek gyűjtése háborús menekülteknek

Szerző: Kácsor Zsolt

A Szim Salom és a Bét Orim magyar progresszív zsidó közösségek az európai ernyőszervezetük, az EUPJ révén 5000 dollár pénzadományt juttatnak el a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) az ukrajnai menekültek támogatására. Az adományt vallási és származási hovatartozástól függetlenül szánják a rászorultaknak.

A Szim Salom és a Bét Orim közösségek – amelyek társult tagjai a Mazsihisznek – az European Union For Progressive Judaism (EUPJ) nevű ernyőszervezettől 5 ezer dollár támogatást kaptak az ukrajnai menekültek megsegítésére. Árvai Péter, a Szim Salom alelnöke megkeresésünkre elmondta: a pénzadományt az EUPJ két részletben utalja, s az első részlet már meg is érkezett a Mazsihiszhoz. 

Mint az alelnök fogalmazott: azért közvetlenül a Mazsihisznek juttatják el a támogatást, mert egyrészt a Szövetség rendelkezik olyan háttér-infrastruktúrával, amely a menekültek ellátásához szükséges, másrészt pedig azért, mert egyetértenek a Mazsihisz azon törekvésével, hogy a háborús menekülteket származástól és vallási hovatartozástól függetlenül segíteni kell, hiszen ez alapvető emberi kötelesség. 

A Szim Salom alelnöke hozzátette: az 5 ezer eurós támogatáson kívül mind a két említett magyar progresszív zsidó közösség tagjai – a saját anyagi lehetőségeikhez mérten – adakoztak az ukrajnai menekültek javára, az így összegyűlt pénzt is a Mazsihisznek továbbították a rászorultak megsegítésére. 

logó1.jpg

Az ukrajnai menekültekkel kapcsolatos segítségnyújtás során a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) együttműködő partnerei a Joint Distribution Committee (JDC), a Zsidó Világkongresszus (World Jewish Congress – WJC), a Jewish Agency for Israel (Szochnut), a Bálint Zsidó Közösségi Ház   és az Izraeli Nagykövetség.


mazsihisz icon

Címkék

Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek