Ne úgy élj, ahogy a külvilág – Jó szombatot!

2024. Május 03. / 15:16


Ne úgy élj, ahogy a külvilág – Jó szombatot!

Kedves olvasóink, hittestvéreink! A szombat szent ünnepe ma este 19 óra 40 perckor köszönt be, a királynő holnap este 20 óra 52 perckor távozik körünkből. Ez idő alatt honlapunk, Facebook- és Instagram oldalunk nem frissül. A Tórából ezen a héten az Áháré Mot (Mózes 3. 16:1-18:30.) hetiszakaszt olvassuk Mózes harmadik könyvéből.

A zsidóság ellenkulturális hagyomány volt, elementáris forradalom a világ adott rendje ellen. Azt kérte, élj egészen máshogy, mint ahogy mindenki él körülötted. A sikeres kultúrák Egyiptomát hagyd magad mögött, ne érdekeljen a gazdagság, a siker, az önzés. 

Élj észszerűtlenül együttérzően.

Ne utánozd Egypitom földjének szokásait, ahol éltél, vagy a Kánaán földjének szokásait, ahová viszlek”, kéri Izraelt az Örökkévaló a hetiszakaszban. Ez a kivonulás lényege, a változás, a saját élet törvényeinek megtalálása. A Tóra. Azért különösen figyelemreméltó ez, mert Egyiptom az ókori Közel-Kelet hosszú-hosszú évszázadokon át fennálló és öröknek tűnő nagyhatalma volt, ismeretesen. Miért nem volt jó minta egy ilyen gazdag kultúra, egy ennyire erős és sikeres, az emberiség későbbi történetére, kultúrtörténetére is hatást gyakorló ország, mi több, birodalom, miért? 

Egyiptom sikerét a történelem mérte meg, a hatalma igazolta istenei hatalmát. Izraelt, az igazi, az Örökkévaló által várt és remélt, szeretett Izraelt nem ez érdekelte. Izraelt Isten érdekelte, az Isten előírásai szerint élt földi élet. Az a korabeli viszonyok között végképp és azóta is érthetetlen ellenkultúra, amelyet a személyes szólítás Istene és maga ez a szólítás, mint tapasztalat vezetett be. Gyámolítsd a védteleneket, az özvegyet és az árvát, velük foglalkozz, parancsom korlátozza a királyt is, aki fölött ott áll a Tóra, akit prófétái az én nevemben számonkérhetnek. 

Szeresd a jövevényt. 

Az egyre vérfagyasztóbb hellyé váló világon, amely időről-időre újra és újra el fog sötétülni, maradj hű a szövetséghez. Felelj az ok nélküli gyűlöletre ok nélküli szeretettel, heszeddel. Ne imádj bálványokat, csak a szólítás, elhívás láthatatlan Istenét, tarts ki a hitben, ne mutass be soha emberáldozatot, szabadítsd fel a szolgákat és a földet, engedd el az adósságokat, a tulajdont időről-időre. A munkás bérét ne tartsd vissza. Szeresd „felebarátodat”, mint önmagad. Élj úgy, ahogy igazából nem él szinte senki. 

Élj észszerűtlenül. 

Mert én vagyok az Örökkévaló, a Te Istened, aki kihoztalak Téged Egyiptom országából. Egyedül ezért. Légy legsajátabb, legjobb önmagad, ne engedj a mindenhonnan áradó félelemnek és gyűlöletnek. Egyedül az én törvényeimet kövesd, tanúsíts engem a világban. Légy a messiási ígéret tanúja a népek között, hogy máshogy is lehet élni. Ez a hetiszakasz, ez a bizalom vezet tovább idén, a Szináj hegye, a Tóraadás ünnepe felé.

Békés szombatot kívánunk!

Vári György írása

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek