Na de mi is az a Lág Báomer – Miért nevezetes az ómer 33. napja?

2024. Május 21. / 10:49


Na de mi is az a Lág Báomer – Miért nevezetes az ómer 33. napja?

A Lág Báómer (magyarul: az ómer harmincharmadik napja) köré az elmúlt két évezredben sokféle hagyomány szövődött, egy bizonyos: a pészachtól sávuótig tartó ómerszámlálás 33. napja többszörösen kitüntetett nap. 

A 2 ezer évvel ezelőtt élt Rabbi Akiba tanítványai közül egy különösen súlyos járvány során az ómerszámlálás heteiben 24 ezren haltak meg, de – a hagyomány szerint – az ómer 33. napján senki sem halt meg. Ez az egyik oka az ünneplésnek.

Jegyvásárlás a képre kattintvaJegyvásárlás a képre kattintva

Rabbi Akiva talán leghíresebb tanítványa Simon bár Jocháj volt, a mai napig nagy népszerűségnek örvendő Zohár állítólagos szerzője. Neki az volt a kívánsága a követőihez, hogy a halála napján majd ne szomorkodjanak, hanem mulassanak – s mivel Simon bár Jocháj állítólag éppen Lág Báómer napján halt meg, az ő emlékére is vigadni kell ilyenkor.

Régen a zsidó közösségekben a Lág Báómer diákünnep is volt: a zsidó gyerekek ezen a napon kirándulni mentek, és fakardokkal, játékíjakkal katonásdit játszottak.

Családi Lág báomer party a Scheiber Suliban

Tarts velünk a város legtüzesebb Lág báomeri családi fesztiváljára május 26-án, vasárnap 11 és 15 óra között a Schebier Sándor suliban! A belépő 613 forint, de 1 éves kor alatt ingyenes.

Lág báomer bejáhád – a Rumbi Tanház kivonul, így e különleges napon az ünnepi programokról a Gyere velem zsinagógába és a Rumbi Tanház csapata gondoskodik. A helyszínen a Jaffe Családsegítő Központtól kérhettek segítséget. Az izgalmat a „szomjoltóság" tűzoltós rendezvénycsapat kínálja.

Részletes program és jegyvásárlás

mazsihisz icon

Címkék

Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek