Közös zsidó kiállás: „Demonstráljuk egységünket Izrael mellett"

2023. Október 11. / 09:34


Közös zsidó kiállás: „Demonstráljuk egységünket Izrael mellett"

A Hamasz terrorszervezet által megtámadott Izraelért tartottak közös imát és demonstrációt hazai zsidó felekezetek, civil szervezetek és zsidó közösségek tegnap a budapesti Jeruzsálem parkban. A közös imát az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) szervezte, mások mellett felszólalt dr. Grósz Andor, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke is. A résztvevők a rendezvény végén gyergyagyújtással emlékeztek az áldozatokra.

Több százan gyűltek össze tegnap este az EMIH által Izraelért szervezett közös imán a Lánchíd parkban, ahol a résztvevőket Szalai Kálmán, a Tett és Védelem Alapítvány elnöke köszöntötte, majd dr. Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke mondott beszédet (ezt az alábbiakban teljes terjedelmében közöljük).

A Mazsihisz elnöke után Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija szólt a megjelentekhez, aki kiemelte: ez a mostani helyzet ma már nem ugyanolyan, mint a nyolcvan évvel ezelőtti volt, és a zsidóság sem ugyanolyan, mint akkor, hiszen megvédi magát a saját országában, a világ egyik legerősebb hadseregével száll szembe a terroristákkal.

A megemlékezésen többek között részt vett Szalay-Bobrovniczky Vince államtitkár, Deutsch Tamás EU-képviselő és Szabó György, a MAZSÖK elnöke is.

20231010_182732.jpgA háttérben az izraeli nemzeti színekkel kivilágított Lánchíd

Dr. Grósz Andor: Egy időre félre kell tenni mindent, ami elválaszt minket

Szorongással és megdöbbenéssel értesültünk az Izrael ellen indított, józan ésszel felfoghatatlan barbár támadásról, amely a Zsidó Állam XXI. századi történetének legsúlyosabb háborúját provokálta ki. A minden emberi és nemzetközi normát megsértő terroristák esztelen akciója több száz halottat, sebesültet követelt, és több mint száz ártatlan civil túszul ejtését eredményezte. 

Szívünk Izrael országáért, Izrael népéért, Izrael hadseregéért dobog, imáink pedig Izraelért és a világ összes zsidójáért szólnak az Örökkévalóhoz. 

Világszerte, és természetesen Magyarországon is, minden zsidó félelemmel figyeli a híradásokat, aggódunk, hogy újabb súlyos veszteségről értesülünk. Mi, itt Magyarországon ezer szállal kötődünk a Zsidó Államhoz. Rokonaink, barátaink, kollégáink élnek ott, a tudósításokon kívül tőlük értesülünk a borzalmas eseményekről, szeretteink révén kerülünk közel, válunk részeivé az iszonyatnak, és együtt gondolkodunk a lehetséges folytatásról. 

Izrael jövője a mi jövőnk is. Úgy érzem, akármennyire is eltérően látjuk a világot, a hagyományokat, a közösségi életet, mi, zsidók mégis egy sorsközösséget alkotunk, akár az anyaországban, Izraelben élünk, akár a diaszpórában. A diaszpórában történtek érintik Izraelt és az Izraelben történtek hatnak a diaszpórára. 

A Hamasz terroristái sem csupán Izrael Államot akarják letörölni a föld színéről, hanem, éljenek is bárhol, minden zsidót ellenségnek és célpontnak tekintenek. Ezért fontos, hogy a zsidók szerte a világban, irányzattól függetlenül, legyenek szolidárisak Izraellel, egymással. 

Manapság szerte a világban, és sajnos egyre inkább Nyugaton is, rengeteg támadás éri Izrael mindenkori kormányát, sőt általánosítva Izrael népét. Sokan elvitatják a zsidó nép jogát a saját államához, jogát a kollektív önvédelemhez, Izrael létezését a világ egyik problémájának gondolják. Ilyen gondolatokkal rendszeresen találkozhatunk tudományos kiadványokban, ismeretterjesztő folyóiratokban, a világ vezető lapjaiban. Sokan a mostani brutális támadást is lényegében a Zsidó Állam létezéséből vezetik le. Ez a gondolat számunkra elfogadhatatlan. 

Itt és most mind a három, Magyarországon törvényesen bejegyzett zsidó egyház képviseletében, minden meglévő és valószínűleg megmaradó ellentéteink ellenére, demonstráljuk egységünket Izrael mellett. 

Megnyugtató számunkra, hogy Magyarország Izraelnek hosszú évek óta stabil, megbízható szövetségese a nemzetközi diplomáciában, az Európai Unióban és más szervezetekben. A mostani szörnyű helyzetben, a többi nyugati országhoz hasonlóan, Magyarország is bizonyította szövetségesi hozzáállását. 

A magyar zsidóság mindig számíthatott Izraelre, úgy Izrael is számíthat a magyar zsidóságra. Minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy segítsük Izrael népét. Izraelben és a diaszpórában egy időre félre kell tenni mindent, ami elválaszt minket és ami a zsidó egység útjában áll. Mindannyiunknak értenünk kell, hogy a mostani nem egy szokványos közel-keleti konfliktus. 

A terroristák barbár támadása a Tóra örömünnepén történt, amikor befejeztük és újra elkezdtük olvasni a Szentírást. Ezért most egy olyan idézettel szeretném zárni a beszédemet, amely Mózes első könyvéből származik, s amely így szól: „Az Örökkévaló, az ég Istene, aki elvitt engem atyám házából és szülőföldem országából, aki szólt hozzám és esküdött nekem, mondván: Magzatodnak adom ezt az országot”.  

Igen, Izrael most azért harcol, hogy az Örökkévaló esküjéhez híven Izrael megmaradjon a magzataink, az utódaink, a leszármazottaink szent földjévé. Az egyetemes zsidóságért, így értünk, diaszpóra-zsidókért is harcoló Izraelnek ebben a mostani egzisztenciális harcban győzedelmeskednie kell és én biztos vagyok benne, hogy győzni fog. 

Együtt: győzni fogunk. 

* * * 

Szolidaritási tüntetés a Cipőknél

Tegnap este a pesti oldalon, a Cipők holokauszt emlékműnél is szolidaritási tüntetést rendeztek. Az eseményen felszólalt Jákov Hadas-Handelsman, Izrael budapesti nagykövete.

c.jpgFotó: Mónus Márton – MTI

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek