Heisler András kontra Köves Slomó: Megvan a vallási bíróság döntvénye

2021. Június 07. / 18:12


Heisler András kontra Köves Slomó: Megvan a vallási bíróság döntvénye

Szerző: Kácsor Zsolt

A dr. Frölich Róbert országos főrabbi által vezetett Bét Din (zsidó vallási bíróság) a napokban meghozta döntvényét abban a perben, amelyet Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke indított Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija ellen. 


Heisler András azt sérelmezte a vallási bíróság előtt, hogy Köves Slomó nyilvánosan ateistának nevezte őt egy korábbi, szerinte rosszindulatúan félreértelmezett nyilatkozata alapján. Heisler szerint Köves ezzel az ő zsidó identitását kérdőjelezte meg, ami különösen rossz fényt vet rá, mint a Mazsihisz elnökére. (Az ügyről írott korábbi cikkünket itt olvashatják.)

A Bét Din – amelynek vezetője dr. Frölich Róbert országos főrabbi volt, két tagja pedig Darvas István főrabbi és Schönberger András főrabbi – két alkalommal ülésezett az ügyben: a második tárgyalást amiatt tartották, mert Köves Slomó az elsőről távol maradt, s a főrabbik meg akarták adni neki a lehetőséget arra, hogy a másodikon esetlegesen megjelenjen. 

Mivel Köves a második tárgyaláson sem vett részt, a főrabbik kénytelenek voltak az ő meghallgatása nélkül döntvényt hozni, amelyet múlt pénteken juttattak el az érintett felekhez. 

Megkérdeztük az országos főrabbit a döntésről, mire dr. Frölich Róbert azt mondta: annyit nyilatkozhat csak, hogy a döntvény szerint Heisler Andrásnak lehetősége van polgári bírósághoz fordulni. Hozzátette: más a helyzet, ha Heisler András nyilvánosságra hozza a döntvényt, ez esetben ugyanis azt kész kommentálni.

Megkeresésünkre a Mazsihisz elnöke azt mondta: nem kívánja a dokumentumot teljes terjedelmében nyilvánosságra hozni, ám annak lényegi tartalmát megosztja velünk. 

Heisler András közölte: a döntvény értelmében Köves Slomó azon állítása tévesnek tekinthető, hogy ő ateista volna.

Hozzátette: a Bét Din az eljárás során szakvéleményt kért egy nyelvésztől, és ez a szakvélemény ugyancsak azt támasztja alá, hogy az ő nyilatkozatából nem vonható le az ateizmus vádja. Sőt, a nyelvész szakértő szerint a Köves által Heislernek felrótt nyilatkozatból ennek éppen az ellenkezője következik.

(Címlapkép: Succo/Pixabay)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek