Egy családi barát közösségi méretben: Kálmán Tamás emléke

2022. Augusztus 22. / 14:33


Egy családi barát közösségi méretben: Kálmán Tamás emléke

Életének 77. évében elhunyt Kálmán Tamás főkántor, a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) Bethlen téri Körzetének elnöke, a BZSH Chevra Kadisa igazgatója. Hozzátartozója volt azoknak, akiknek a Síp utca 12. réges-régi munkahelye és otthona volt, ahogy neki. Ehhez a házhoz, szóval az otthonosságunkhoz tartozott, a zsidó hitközség életének része volt.

A családtörténete már eleve ide kötötte, aztán az élete is. A Bethlen téri körzet, a hagyományos, szinte ortodox külsőségeket viselő, szigorú, hagyományelvű neológia zsinagógájának elnöke volt és a Szentegylet vezetője, a világtól vett búcsú menedzselője, méghozzá tapintatos és közben rutinos menedzselője. A meg nem nagyon szokható halandóság intézője, stabil pont a múlandóság ügyvitelében. 

Az ilyen emberek elvesztése valóban mindennek a végességével szembesít és segít azért valahogy csak otthon lennünk a földön, belakni kinek-kinek a maga átmeneti otthonát. És az évtizedek, amelyeknek tanúja volt, a ház, a hitélet, a halál az életnek a részeként, némi neológ intézménytörténet köszön el vele és akkor, ha, ahogy ígérjük, nem felejtjük, önmagunkra emlékezünk az ő révén, benne.

Kálmán Tamás főkántor temetésére 2022. augusztus 23-án, kedden délben kerül sor a Kozma utcai temetőben. Búcsúztatja Kardos Péter főrabbi és Fekete Lászó főkántor. A temetésen emlékbeszédet mond dr. Frölich Róbert országos főrabbi.

Az emléke legyen áldássá!

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek