Botlatókövek, avagy az Elágazó Ösvények Kertje a Lauderben

2023. Szeptember 08. / 17:39


Botlatókövek, avagy az Elágazó Ösvények Kertje a Lauderben

Dallos Hanna (1907-1945) és Strausz Lili (1906-1945) emlékére egy-egy botlatókövet avattak ma a budapesti Lauder közösségi iskola szervezesében. Mindketten a mostani intézménynek helyet adó épületben dolgoztak varrónőként, de a deportálásukat követően, úton Dachau felé, életket vesztették. A mai rendezvényen többek között részt vett Karácsony Gergely főpolgármester, Pokorni Zoltán polgármester, dr. Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke, Heisler András, a Mazsihisz volt elnöke és Kirschner Péter, a Mazsike elnöke is.

A mostani színes, vidám, élettel teli épületben már semmi sem emlékeztet azokra az 1944-es szörnyű napokra, amikor az itt Mallász Gitta által vezetett varrodában dolgozó zsidó nők, asszonyok az életükért rettegtek minden egyes nap. Ám a Laudernek (teljes nevén a Javne  Zsidó Közösségi Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Zenei Alapfokú Művészeti Iskolának) köszönhetően mostantól botlatókő őrzi Dallos Hanna és Strausz Lili emlékét, akik itt dolgozva rettegtek a körülöttük tomboló, emberek által keletett vérzivatartól. És amitől féltek bekövetkezett: 1945-ben nem térhettek haza – meghaltak a Ravensbrückből Dachau felé tartó vonaton. 

csop.jpgA színpadon Horányi Gábor, jobbra a közönség soraiban Karácsony Gergely főpolgámester, mellette Heisler András volt Mazsihisz-elnök és Kirschner Péter, a Mazsike vezetője

A Lauder Javne közösségi iskolában az Elágazó Ösvények Kertje projekt keretében helyezték el a két említett áldozat botlatókövét. 

– Annak a történetnek, amire ma emlékezünk, két rétege van. Egyrészt szól arról, hogy mi történt valójában, s milyen emberi hősiességek és bátorságok alakították az akkori életet; a másik réteg viszont abból a szimbolikus erővel bíró eseményből fakad, hogy mi itt most együtt vagyunk – mondta beszédében Horányi Gábor,  Lauder Javne közösségi iskola főigazgatója. – Ez azért fontos, mert akik most itt vannak, sok mindenben különböznek, ám még több mindenben hasonlítanak. A mai Magyarországon pedig szimbolikus ereje van annak, hogy mi most itt és így vagyunk együtt. 

kar2.jpgA főpolgármester elhelyezi az emlékezés köveit

Horányi Gábor ezzel vélhetően arra utalt, hogy a Lauder zsidó diákjain kívül a mai rendezvényen részt vettek keresztény iskolába járó diákok és jelen voltak keresztény papok is, továbbá megjelentek kormánypárti és ellenzéki politikusok, így Karácsony Gergely főpolgármester és Pokorni Zoltán, a Hegyvidék polgármestere.

pok.jpgPokorni Zoltán polgármester

Ünnepi beszédében Budapest főpolgármestere így fogalmazott: „az Elágazó Ösvények Kertje cím gyönyörű és nagyon szép képet rejt, hiszen az életünk sokszor megkínál minket azzal, hogy válaszút elé állít bennünket”.

gr.jpgDr. Grósz Andor Mazsihisz-elnök

– Az egyik út általában könnyű és megúszós, de mindig van egy másik, amelyik nehezebbnek, keményebbnek tűnik – folytatta Karácsony Gergely. – Nagy kérdés, hogy a hétköznapi életünkben vajon mindig fel tudjuk-e ismerni, hogy melyik utat kell követnünk. Voltak olyan történelmi korszakok, amelyek óriási súllyal terhelték meg az akkor élt embereket, s ezekben a korszakokban olykor még az is kérdéses volt sokak számára, hogy vajon fölismerik-e: válaszút előtt állnak. Voltak emberek, sajnos kevesebben, akik a nehezebbnek tűnő, de jó utat választották. Hálás vagyok érte, hogy ezek az emberek esélyt adtak nekünk, a kései utódoknak arra, hogy könnyebben felismerhessük az előttünk álló utakban rejlő lehetőségeket vagy veszélyeket.

kirs.jpgKirschner Péter Mazsike-elnök

A köszöntők után a vendégek az intézmény udvarán hallgatták meg a diákok irodalmi és zenés műsorát, majd a résztvevők az emlékezés köveit helyezték el Dallos Hanna és Strausz Lili tiszteletére. 

Mivel nem lehetett sírhelyük, szimbolikus módon egy korabeli varrógép márványlappal fedett tetején helyezték el a tisztelet, a kegyelet és a megemlékezés köveit. 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Jonathan Sacks rabbi a hetiszakaszok ritmusáról
Zsidó világ
Jonathan Sacks rabbi az ómerszámlálásról