Jó ütemben haladnak a Mazsihisz temetőfelújítási munkálatai

2022. Március 24. / 10:04


Jó ütemben haladnak a Mazsihisz temetőfelújítási munkálatai

Szerző: Kácsor Zsolt

Befejeződött a Komárom-Esztergom megyei Kömlőd község zsidó temetőjének rendbetétele, ezen a héten elkezdődött a rajkai zsidó temető sírköveinek helyreállítása, majd a tatai és a böhönyei temetők következnek – tájékoztatta honlapunkat Tamás Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) vidéki temetők rendezéséért felelős csoportvezetője. A munkálatokat a Mazsihisz finanszírozza.

Befejeződött a Komárom-Esztergom megyei Kömlődben található zsidó temető ledőlt, törött vagy megsüllyedt sírköveinek helyreállítása, ezt a munkát is az a  Csapi István mester végezte, aki immár hosszú ideje dolgozik a vidéki zsidó temetők rendbetételén.

271487631_1708840692652954_6310920337465731097_n-horz.jpgFelújítás előtt és után a kömlődi temetőben

Mint Tamás Péter, Mazsihisz vidéki temetőrendezésért felelős csoportvezetője honlapunknak elmondta: Kömlődön mintegy 40 darab sírkövet kellett helyreállítani, a munkálatok során szükségessé vált a ledőlt, megdőlt kövek függőlegesbe állítása,  a lesüllyedt kövek kiemelése, a törött kövek összeragasztása.  A kivitelezést nehezítette, hogy a kömlődi temető megközelítése eléggé nehéz, szerencsére Csapi István határidőre és szokás szerint kiváló minőségben végezte el a munkát. 

Arra a kérdésünkre, hogy hol lesznek még a közeljövőben temetefelújítások, Tamás Péter azt válaszolta: ezen a héten elkezdődött a rajkai zsidó temető rendbetétele, ahol összesen 170 darab sírkövet kell helyreállítani, ezután a munka Tatán folytatódik, ahol 30 darab sírkő szorul felújításra, majd Böhönye község zsidó temetője következik, ahol 40 darab sírkövet állítanak vissza eredeti állapotába.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek