Családi bárheszsütéssel zárta az évet a Rumbi Tanház

2023. Szeptember 20. / 14:12


Családi bárheszsütéssel zárta az évet a Rumbi Tanház

Különleges családi programmal zárta a 5783-as évet a Rumbi Tanház: a gyerekek a felnőttek segítségével hálá águlát (kerek bárheszt) sütöttek, amely a zsidó újév, a Ros Hásáná hagyományos kalácsa. A rendezvényen Radnóti Zoltán főrabbi, a budapesti rabbiság igazgatója adott tanítást a bárheszről és annak hagyományáról a zsidó életben.

Amint azt Rapi Legény Zsuzsanna, a Rumbi Tanház vezetője elmondta: újra gyerekzsivajtól, hórától, étkezési áldásoktól zengett a Mazsihisz-BZSH Síp utcai székházának belső udvara a Judafeszt idején. 

Mint fogalmazott: „a rendhagyó eseményt az újévi készülődés hangulata hatotta át, készült a hálá águlá, a ros hásánái kerek kalács. Gyúrtunk, dagasztottunk, kelesztettünk és csodálatos négyes fonással készítettük el a szebbnél szebb kalácsokat. A frissen sült kalácsok illata betöltötte a Síp utca épületét és szemet gyönyörködtető lett a végeredmény”. Közben szólt a zene, és a gyerekek a felnőttekkel együtt különböző táncokat tanultak. 

A rendezvényen Radnóti Zoltán főrabbi, a budapesti rabbiság igazgatója adott tanítást a bárheszről és annak hagyományáról a zsidó életben, míg a madrichák (ifjúsági vezetők) kvízjátékkal tették érdekesebbé a progamot.Az eseményen részt vett dr. Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke, dr. Kunos Péter, a Mazsihisz-BZSH ügyvezetője és Paszternák Tamás gazdasági vezető is. Édes aszalt gyümölcsből és mézből ők maguk is elkészítették a saját „micvabefőttjüket”, amely díszes üvegbe került, így a ros hásánái ünnepi asztal dísze lehetett. 

A Rumbi Tanház lassan fél éve jelen van a Mazsihisz életében: vasárnaponként 4-13 éves gyerekeknek nyújt színvonalas szórakozást, tanulást és közösségi programot a Rumbach Zsinagógában. Mint Rapi Legény Zsuzsanna elmondta: „túlvagyunk már egy balatonfüredi sábátonon, toleranciafocin, és hatalmas lelkesedéssel várjuk az 5784-es évben is a Rumbi Kátán (kiscsoport) és Rumbi Gádol (nagycsoport) gyerekeket”.


mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Az Énekek éneke és a Pészah – Jó szombatot!
Megemlékezések
Emlékezés Schneider Andorra, az árpádföldi mecénásra