Ma ünnepli 98. születésnapját Kurtág György világhírű zeneszerző

2024. Február 19. / 12:07


Ma ünnepli 98. születésnapját Kurtág György világhírű zeneszerző

A Romániához tartozó Lugoson 1926. február 19-én született meg Kurtág Zoltán és Weiszberger Blanka gyermeként Kurtág György, aki meghatározó, jelentős hatást gyakorolt a XX. századi komolyzenére, és a klasszikus zeneművek előadására a világhírűvé lett tanítványai (Kocsis Zoltán, Schiff András) révén. Zeneszerzői életműve alapján kijelenthető: a kortárs klasszikus zene az ő munkássága nélkül elképzelhetetlen. Éltesse az Örökkévaló az emberi kor végső határáig!

Aki ismeri a kétszeres Kossuth-díjas Kurtág György leghíresebb műveit, az tudja: ez a hatalmas művész olyan szinten szakított a klasszikus zene hagyományaival, ami korábban szinte elképzelhetetlen, radikális változást jelentett a modern zenében. Ugyanakkor Kurtág György zenéje és zenei gondolkodása természetesen mélyen gyökerezik az európai klasszikus zenei hagyományban, amely tanítványok révén adódott át generációkról generációkra. 

Igen találó az a mondat, amely a Fidelio egyik cikkében olvasható: „Kurtág György hírét többet ismerik, mint a zenéjét, pedig – noha nem adja könnyen magát – nem lehetetlen közel kerülni hozzá".

Már ötéves korától tanult zongorázni, és igen korán megismerkedett a közép-kelet-európai népzenével, hiszen a temesvári zenei akadémián egy Bartók-tanítvány, Kardos Magda volt a zongoratanára. Megismerte a zsidó zenei folklórt is, hiszen attól a Max Eisikovits-tól tanult zeneszerzést, aki többek között a máramarosi zsidó népdalkincset gyűjtötte össze. 

Magyarországi zeneakadémiai tanulmányai alatt olyan mesterei voltak, mint Farkas Ferenc, Kadosa Pál és Weiner Leó. Később ő maga is a Zeneakadémia tanára lett 1967-től, ahol 1993-ig tanított. 

A nemzetközi zenei világ az 1980-as években figyelt föl rá A boldogult R. V. Truszova üzenetei című kamarazenekar-kíséretes, orosz nyelvű dalciklusa bemutatása után. Kedvelt témái nagy magyar költők (József Attila, Zelk Zoltán, Pilinszky János, Tandori Dezső) műveinek zenei feldolgozása.

Nemzetközi elismertsége az 1990-es években teljesedett ki: tagja lett a Bajor Szépművészeti Akadémiának és a Berlini Művészeti Akadémiának, kitüntették a Pierre Monacoi Herceg Alapítvány zenei díjával, majd a Feltrinelli-díjjal, és megkapta az óriási presztizsű Herder-díjat is. Az osztrák kormány az európai zeneszerzőknek járó nagydíjjal, az Európai Fesztiválok Szövetsége a Denis de Rougemont-díjjal tüntette ki. 1998-ban ítélték oda neki az Ernst von Siemens Stiftung-díjat. Két évet töltött a világ legelismertebb művészeinek otthont adó berlini Wissenschaftskollegben. 

2006-ban – a nyolcvanadik születésnapja alkalmából – ötnapos fesztivállal köszöntötte a Budapest Music Center, és megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjét.

Mai születésnapja alkalmából szeretettel köszöntjük! Kívánjuk, hogy éltesse az Örökkévaló az emberi kor végső határáig egészségben és boldogságban!

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek