A NÜB felhívása: Közösen és aktívan az új rasszizmus ellen!

2024. Február 22. / 12:33


A NÜB felhívása: Közösen és aktívan az új rasszizmus ellen!

A Nácizmus Üldözötteinek Országos Egyesületét  (NÜB) a holokauszt túlélői alapították, akiknek a száma sajnos fogyatkozik. De nem változik a cél: nem szabad elfelejteni a történteket, emlékezni és napról napra emlékeztetni kell a rasszizmus és antiszemitizmus veszélyeire. Az egyesület várja mindazok jelentkezését, akik fontosnak tekintik a társadalom hiteles informálását, a holokauszt emlékezetének méltó ápolását és megjelenítését.

A Nácizmus Üldözötteinek Országos Egyesületét életre hívó indokok napjainkban tragikus módon újra aktuálisak: növekszik és egyre nyíltabb a gyűlölködés, a felejtés pedig egyre gyakrabban ölt hivatalos formát. A most zajló háborúk olyan indulatokat gerjesztenek, amelyek erősítik az antiszemitizmust, az idegengyűlöletet.  

A kérdés az, hogy mindezt közömbösen tudomásul vesszük-e, vagy pedig tenni akarunk azért, hogy a kiújult folyamatokat megállítsuk és visszafordítsuk.

A holokauszt-túlélők egyik fontos szervezetének, a NÜB Nácizmus Üldözötteinek Országos Egyesülete munkáját maguk a túlélők hitelesítik személyes történeteikkel és erkölcsi hitelükkel. De célkitűzésünket ma már csak úgy tudjuk megvalósítani, ha a túlélők gyermekei, unokái, dédunokái közül minél többen csatlakoznak hozzánk – és aktívan be is kapcsolódnak munkánkba különböző formában. 

Erkölcsi kötelességünknek tartjuk az emlékezést és az emlékeztetést, ám a most tapasztalható gyűlölködés közepette az eddiginél nagyobb szerepet szeretnénk játszani a hazai közbeszéd és köztudat formálásában, valamint a széles értelemben vett nyilvánosság hiteles tájékoztatásában.

Ennek szellemében várjuk tehát mindazok jelentkezését, akik fontosnak tekintik a társadalom hiteles informálását, a holokauszt emlékezetének méltó ápolását és megjelenítését.

Ha egyetértesz céljainkkal, ha szeretnél értesülni tevékenységünkről,  ha csatlakozásoddal szeretnéd demonstrálni, hogy partner vagy a mindannyiunkra káros folyamatok megállításában, vagy ha aktívan részt is szeretnél venni egyesületünk munkájában, akkor 

írj nekünk az iroda@info.nub.hu email címre, és a levél tárgyaként add meg a  regisztráció szót. 

A honlapunk itt található: http://www.nub.info.hu/

Végül hadd hívjuk fel a figyelmet két fontos idézetre, amelynek jegyében munkánkat végezzük.

„Mi, a Soá áldozatai vagyunk a felelősek azért, hogy minket ne lehessen  elfelejteni. Mert ha az áldozatokat elfelejtik, megölik őket ismét.”

Esterházy Péter: Amit bizonyosan tudunk a 21. századról, és ez az egyik legfontosabb jellemzője, hogy ez az a század, amikor meg fognak halni a holokauszt túlélői. Mindenki. Ez megváltoztatja a világot, megváltoztatja a nyelvet, a beszédet – legalábbis a világnak azon pontjain, ahol beszélnek a holokausztról, ahol ez emberi téma. (...) El akarjuk-e felejteni a történteket, mint egy rossz álmot (és evvel minden szenvedést értelmetlennek és fölöslegesnek mondunk), vagy elfogadni akarjuk, mint az emberi történet, civilizáció nagy traumáját?”

NÜB Nácizmus Üldözötteinek Országos Egyesülete

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Jonathan Sacks rabbi a Pészah lényegéről
Zsidó világ
Mi kell ahhoz, hogy Isten Izrael fiai között lakozzon?