Megemlékező séta a város zsidó lakosságára Békéscsabán

2022. Április 26. / 09:00


Megemlékező séta a város zsidó lakosságára Békéscsabán

Békéscsaba arculatát a mai napig meghatározza a zsidó örökség, a városközpont sok háza magán viseli a zsidó polgárság jegyeit – a vészkorszak azonban véget vetett a zsidó élet virágzásának, hiszen Békéscsaba 2500 zsidó lakosát deportálták és elpusztították. Az ő emlékükre 2500 Dávid-csillag díszíti a helyi zsinagóga mennyezetét – hangzott el azon a sétán, amelyet a Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület szervezett.

Békéscsabán a Széchenyi-ligeti zsinagógától a belvároson át a vasútállomásig tartott az a megemlékező séta, amelyet a Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület szervezett, s amelyet Lukácsné Moskovitz Tamara, a Békéscsabai Zsidó Hitközség elöljárósági tagja és Mészáros Zsuzsa, a városvédő egyesület alelnöke vezetett – írja a Behír.hu

Hazánkban a legfiatalabb vidéki zsinagóga a 2008-ban átadott békéscsabai. Mészáros Zsuzsa elmondta: a mennyezeten 2500 Dávid-csillag van, amely a 1944. június 26-án a dohánybeváltónál bevagonírozott helyi lakosság lélekszámát szimbolizálja. Az épület falain kifüggesztették a Jaross-listákat. 

A zsinagógát elkerítő téglafalon a Békés megyei áldozatok neve szerepel, a gyűjtőmunka dr. Balogh Istvánnak, a Békéscsabai Zsidó Hitközség elöljárósági tagjának érdeme. 

Az érdeklődők elsétáltak a leégett István malom épületéhez, a Csabai utcai Zsidó Aggok Otthonához, a Luther utcai két volt zsinagógához, a Kazinczy utcai dohánybeváltó helyén felállított gettó emlékműhöz és végül a vasútállomáshoz.

A lap cikke teljes terjedelmében itt olvasható.

(Címlapkép: Az emlékezők a helyi zsidó temetőben. A kép jobb szélén Mészáros Zsuzsa és Lukácsné Moskovitz Tamara. Fotó: Behír.hu/Such Tamás)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek