Izrael: A többség szerint rosszabb lesz az európai zsidók élete

2022. Január 26. / 13:03


Izrael: A többség szerint rosszabb lesz az európai zsidók élete

A Nemzetközi Holokauszt Emléknap előestéjén a Héber Egyetem közvélemény-kutatása szerint az izraeliek többsége (53 százalék) úgy gondolja, hogy az európai zsidók élete a közeljövőben rosszabbodni fog, 25 százalékuk pedig azt mondta, hogy a helyzet változatlan marad – írja az Új Kelet internetes kiadása.


Minél idősebb volt a válaszadó – és minél vallásosabb zsidó –, annál pesszimistábban látta a helyzetet. Az arab válaszadók körében az volt a domináns vélekedés, hogy a zsidók helyzete Európában változatlan marad (52 %), vagy még javul is (20 %).

Az 1000 izraeli felnőtt, zsidó és arab körében végzett felmérés szerint Franciaország a leginkább (a válaszadók 39 %-a szerint) antiszemitának tartott európai ország. A sort Lengyelország (33 %) és Németország (15 %) követi. Németország áll az első helyen a haredi zsidó válaszadók között, Franciaország a vallásos és hagyomány tisztelő zsidók között, míg Lengyelország a világi zsidók között. Az araboknál Lengyelország és Németország sorrend.

A zsidó válaszadók harmada szerint az Izraellel szembeni kritika eredendően összefügg az antiszemitizmussal, a zsidó izraeliek többsége pedig úgy véli, néha van kapcsolat a kettő között.

Az Új Kelet cikkét teljes terjedelmében ITT olvashatják.

(Címlapkép: Tumisu/Pixabay)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek