In memoriam Pro Urbe-díj Kornfeld Tibornak

2021. Augusztus 22. / 12:55


In memoriam Pro Urbe-díj Kornfeld Tibornak

Szent István napján in memoriam Pro Urbe-díjjal emlékeztek meg Kornfeld Tiborról, a Dunaszerdahelyi Zsidó Hitközség vezetőjéről, Dunaszerdahely városának és zsidóságának idén elhunyt, jeles személyiségéről. Emlékéből fakadjon áldás!


Kornfeld Tibor (zsidó neve Mose Cvi), a Dunaszerdahelyi Zsidó Hitközség idén elhunyt vezetője 1952-ben született Dunaszerdahelyen. Az egyik legnagyobb formátumú „régi dunaszerdahelyi” volt, igazi lokálpatriótaként ismerte mindenki – írja Nagy Attila, a Dunaszerdahelyi Hírnök főszerkesztője. 

Régi szerdahelyi zsidó család az övé: a holokauszt idején, 1944-ben meggyilkolt nagyapja, Kornfeld Ármin Dunaszerdahely város alpolgármestere volt, édesapja, Kornfeld Ferenc pedig a Dunaszerdahelyi Zsidó Hitközség tiszteletbeli elnökeként lett tevékeny alakítója a város életének. A szülőföldhöz való ragaszkodását a vérében, örökségében hordozta – zsidóságát és dunaszerdahelyi gyökereit mindig nagy becsben tartotta. Kezdettől fogva ez a kettősség határozta meg az életpályáját.

A vegyészmérnök végzettségű Kornfeld Tibor az 1970-es években, csehországi katonaévei alatt ismerkedett meg feleségével, Janával, akitől két gyermeke született: Nelly és Martin.

Előbb vegyészként dolgozott, a rendszerváltás után Dunaszerdahelyen városi képviselő, majd később, 2002-től 2015-ös nyugdíjazásáig a dunaszerdahelyi nyugdíjasotthonnak volt az igazgatója. Életével, munkásságával tevékeny alakítója volt a város közéletének – így vált észrevétlenül, mégis megkerülhetetlenül a Dunaszerdahelyi Pantheon egyik jeles személyiségévé.

A város hivatalos lapjának internetes kiadásában megjelent cikk teljes szövege ezen a linken olvasható, a Mazsihisz.hu idén március elsején közölt megemlékezését pedig ide kattintva olvashatják. 

(Címlapkép: Dunaszerdahelyi Hírnök)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Közélet
Kirschner Péter elismerésének margójára
Hírek, lapszemle
Eldőlt, hogy hol lesz a NÜB új irodája
2021. Október 14. / 12:04

Eldőlt, hogy hol lesz a NÜB új irodája

Kommentek