Hadtörténeti mérföldkő: Izrael az űrben semmisített meg egy ellenséges rakétát

2023. November 07. / 11:32


Hadtörténeti mérföldkő: Izrael az űrben semmisített meg egy ellenséges rakétát

Izrael az űrben lőtt le egy ballisztikus rakétát, ami a történelemben vélhetően az első harci cselekmény a világűrben. A rakéta – amelyet Jemenből indítottak az Irán által támogatott húszi lázadók – több mint 1500 kilométert repült az Arab-félsziget felett, mielőtt az izraeli hadsereg megsemmisítette. Ez még a múlt héten történt, de az Izraeli Védelmi Erők – valószínűleg biztonsági okokból – csak később számolt be róla.

Az ellenséges rakéta célpontja Eilat volt, az onnan készült fotókon az izraeli rakétalelhárító Arrow által húzott füstcsík is látható, míg az izraeli kikötőváros lakói egy nagy robbanás hangját hallották – írja a The Telegraph cikkére hivatkozva a Világgazdaság.hu portál. 

397106919_732230532283830_8237794382132321363_n.jpgAz izraeli rakéta indítása. Fotó: Izraeli Védelmi Minisztérium/Facebook

Noha az izraeli hadsereg (Israeli Defense Forces – IDF) nem sok információt árult el a rakéta megsemmisítéséről, de azt lehet tudni, hogy az ország légiereje több Arrow 2 rakétavédelmi rendszert is működtet, melyek hiperszonikus elfogórakétákkal hárítják el a támadásokat. Az amerikai–izraeli Arrow rakétavédelmi rendszer is most bizonyította először élesben, hogy működik.

A Világgazdaság szemléje itt olvasható teljes terjedelmében.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Ma 103 éve született Szenes Hanna, emléke legyen áldott!
Megemlékezések
Emlékezés Schneider Andorra, az árpádföldi mecénásra