Emlékszoba a zsidómentő baranyai plébános, Uhl Antal tiszteletére

2022. Április 12. / 08:50


Emlékszoba a zsidómentő baranyai plébános, Uhl Antal tiszteletére

Átadták Uhl Antal néhai pápai káplán, baranyaszentgyörgyi plébános, vaskaszentmártoni prépost emlékszobáját halálának negyvenedik évfordulója alkalmából Baranyaszentgyörgyön – írja a Téma Baranya internetes portál. Az eseményen Rostás Jenő István esperes-plébános Uhl Antal életéről szóló kötetét is bemutatták.

Uhl Antal a II. világháborúban mintegy kétezer zsidó származású magyart mentett meg. A párizsi Magyar Katolikus Misszió vezetőjeként több száz zsidónak állított ki olyan tagsági igazolványt, amellyel szabadon közlekedhettek, így elmenekülhettek. A Gestapo letartóztatta, öt hónap szigorított börtönre ítélték, de büntetésének megkezdéséig szabadon engedték, amit kihasználva Magyarországra menekült.

uhl-antal1.jpgUhl Antal plébános (Fotó: Téma Baranya)

A lelkipásztort Baranyaszentgyörgyre helyezték plébánosnak, ahol 1982. április 10-én bekövetkező haláláig szolgált. A kommunista diktatúrában is az üldözötteket segítette, és ellenezte a sváb kitelepítést.

A Pécsi Egyházmegye honlapja azt írta az eseményről: Felföldi László megyéspüspök a megemlékezésen megáldotta a méltó módon felújított, egykori plébániaépületben kialakított, Uhl Antal személyes tárgyait, relikviáit is bemutató emlékszobát. Köszönetet mondott mindazoknak, akik a jó ügy érdekében összefogtak, megálmodták, megtervezték és megvalósították az emlékhely kialakítását.

A főpásztor beszédében méltatta Uhl Antal emberi nagyságát, majd felhívta a figyelmet arra, ahogy most a lelkipásztor emlékére kialakították ezt az emlékszobát, úgy a szívünk legmélyén nekünk is emlékszobát kell kialakítanunk valakiért, akiért hálát adunk, mert jelen volt az életünkben, akinek a szavai és a tettei által, attól, hogy láttuk a sorsát, a mi életünk is több lett, jobb lett.

Uhl Antal tettének üzenete számunkra, hogy a mi felelősségünk abban rejlik, hogy milyen emlékszobát teremtünk magunkról egymásnak, a szeretteinknek, családtagjainknak, közösségeinknek szívében. Mit hagyunk a szívükben, amikor mi már nem leszünk, amikor már csak a szív emlékszobájában leszünk? Mire fognak emlékezni? Mit tettünk értük, nekik, velük? - tette fel a kérdést a megyéspüspök.

Uhl Antal atya sorsokat, családokat, embereket mentett meg. Legyen ez a nap hálaadás érte, de azokért is, akiknek az emlékszobája a mi szívünkben van, akiknek köszönhetjük, hogy a mindennapi áldozatuk, jóságuk, szeretetük által azzá lettünk, akik ma vagyunk – mondta a püspök. 

A Téma Baranya cikke itt olvasható, míg a Pécsi Egyházmegye honlapján megjelent tudósítást ezen a linken találják.

(Címlapkép: az emlékszoba. Fotó: Poór Nárcisz)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek