A zsidó múltra emlékeztek Sátoraljaújhelyen

2021. Október 31. / 17:37


A zsidó múltra emlékeztek Sátoraljaújhelyen

Évről évre újabb, a városhoz kötődő zsidó emlékeket adnak át az Emlékezés Napján. A helyi zsidóság emlékeit és történetét idézték fel hatodik alkalommal az Emlékezés Napján, 2021. október 28-án Sátoraljaújhelyen, a Zemplén Európa Házban. A boon.hu hírportál beszámolója az eseményről

"Máig több korabeli zsidó épület, bolt maradt meg a Rákóczi Ferenc utcán" – Juhász István

– Szervezetünk épülete valamikor a magyar nyelvű Kaesztenbaum Zsidó Iskola volt, amely Európa első zsidó népiskolájaként működött – mondta Juhász István, a Zempléni Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány ügyvezetője. – Minden évben Pelejtén, Szlovákiában kezdődik megemlékezésünk, Kaesztenbaum Márton Rafael, az iskola alapítója sírjánál. Hat évvel ezelőtt jelentettünk meg egy kiadványt az iskola százéves történetéről, amelyet évente újabb helytörténeti kiadványok követtek. Az ezt megelőző kutatás során derült ki, hogy az újhelyi zsidóság társadalmi, gazdasági és oktatásban betöltött szerepe meghatározó volt a századforduló környékén a városban. Az országban egyedülálló módon Sátoraljaújhely sokáig zsidó többségű lakossággal rendelkezett. Máig több korabeli zsidó épület, bolt maradt meg a Rákóczi Ferenc utcán eredeti formájában.

Könyv a csodarabbikról

Idén először a rendezvény kilépett a városi emlékezés keretei közül.– Ebben az évben Zempléni csodarabbik címmel jelentettünk meg egy hiánypótló képeskönyvet. A szerző, Illyés Bence beszélt a tartalmáról, és a konferencia résztvevői is kaptak belőle egy-egy példányt. Továbbá bemutattuk a zsidó emlékek Sátoraljaújhelyen digitális térképét, amely 16 emlékhelyet tartalmaz, és az ujhelyizsidosag.hu honlapon érhető el. Végül a kórházzal szemben lévő rendelőintézet falán felavattunk egy emléktáblát, mert ott állt az egyetlen zsidó kórház, ami vidéken létezett hazánkban. Dr. Zinner Sándor, a kórház főorvosa a holokauszt után megjárta a koncentrációs tábort is – tudatta a rendezvény szervezője.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek