A Dohányban és a Rumbachban járt az űrfiú, aki először vitt Tórát a világűrbe

2021. Október 31. / 16:29


A Dohányban és a Rumbachban járt az űrfiú, aki először vitt Tórát a világűrbe

Ma délelőtt a Dohány utcai és a Rumbach utcai zsinagógában tett látogatást Jeffrey Alan Hoffman amerikai zsidó "űrfiú", aki 1993 decemberében hanuka idején az Endeavour űrrepülőgépre magával vitt egy hanukiát és egy trenderlit, majd pár évvel később 1996-ban az ötödik, s egyben az utolsó útjára a Columbia úrrepülőgépre egy kis méretű Tóra-tekercset vitt magával, amiből az űrrepülőgép fedélzetén fel is olvasta az első, Brésit szakaszt. Ez volt az első Tóra, amely eljutott a világűrbe.

űrhajós-3.jpg

A világhírű zsidó asztronautát Dr. Frölich Róbert országos főrabbi és Büchler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) (vezetőségének tagja fogadta és vezette körbe a Dohány zsinagógában. A magas rangú vendéget a csodálatosan felújított Rumbach zsinagógában Kiss Henriett az intézmény vezetője fogadta és vezett körbe.

űrhajós-7.jpg

űrhajós-13.jpg

Jeffrey Alan Hoffman 1944-ben született New Yorkban, 1971-ben asztrofizikából doktorált a Harvard Egyetemen. 1978-ben kezdte meg az űrhajóskiképzést, összesen öt misszióban vett részt, 50 napot, 11 órát és 54 percet (1212 órát) töltött a világűrben. Négy űrsétát is tett, összesen több, mint egy napot töltött az űrrepülőgépen kívül. 

űrhajós-1.jpg

Űrhajós pályafutását 1997-ben fejezte be. 2001-ig a NASA európai képviselője volt Párizsban. Jelenleg a bostoni MIT (Massachusetts Institute of Technology) adjunktusa.

Fotók: Nagy ÁkosFotók: Nagy Ákos

Ott voltunk már réges-régen, egy távoli galaxisban is, na jó ott egyelőre még nem. :)

Kapcsolódó írásunk:
A zsidó asztronauták igaz története – avagy mégiscsak volt mezüze a világűrben

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek