Címkék

Zsidó ünnep

Ünnepek / 2023. Március 21. / 15:27

A szabadulás ízei, avagy ünnepi vacsorák széderestére

Hamarosan beköszönt pészach, a szabadság ünnepe, amelyet ősi hagyományaink szerint közösségi és családi széderesték megtartásával ülünk meg. A Szédervacsora.mazsihisz.hu címmel létrehozott aloldalunkon az otthoni széderestére kínálunk komplett menüket akár házhoz szállítással is.

Zsidó világ / 2023. Március 06. / 11:49

Purim 1923-ban: „Csapjunk ma este egy kis dáridót!”

„A zsidó ajkra én mosolyt lopok, s felderítem a fáradt homlokot. Sokat szenvedtek? Sokat sírtatok? Mondjátok el... hiszen most itt vagyok!” Szabolcsi Lajos Purim című, száz évvel ezelőtt közölt bábjátékának sorait idézzük a ma este beköszöntő vidám ünnep alkalmából. Jó mulatást és örömteli purimot minden kedves hittestvérünknek!

Kultúra / 2023. Március 03. / 14:42

A hét műtárgya: Eszter tekercs

A rituális szövegek – köztük a Purim ünnepén felolvasott Eszter tekercs – hagyományosan pergamenre, kézzel írt betűkkel készülnek. A kevés 19. századi kivétel egyike Mordeháj Szófer papírra, rézlemezről nyomtatott, gazdagon illusztrált megillája.

Zsidó világ / 2023. Február 24. / 12:25

Közeledik Zájin Ádár ünnepe, el ne felejtsenek halat venni!

Ádár hónap hetedike (Zájin Ádár) Mózes próféta születésének, s egyben halálának napja is, s ebből az ünnepi alkalomból a zsidó hagyomány szerint halat illik enni, s megemlékezni az elmúlt év halottairól. Ádár hetedike idén a polgári időszámítá szerint február 28-ra esik, addig még van idő felkészülni az ünnepi halvacsorára.

Ünnepek / 2023. Február 06. / 17:52

Tu BiSvát: Fát ültetett Verő Tamás főrabbi és Berg Dániel alpolgármester

Svát hónap tizenötödike a fák újéve. Ebből az alkalomból Verő Tamás főrabbi, a Frankel-zsinagóga rabbija és Berg Dániel, a II. kerület alpolgármestere fát ültetett a Marczibányi Téri Művelődési Központ előtt. Az alpolgármester egyúttal arra biztatta a Facebookon a követőit, hogy – mivel szokás ilyenkor gyümölcsöket enni – csatlakozzanak ehhez a finom (és egészséges) tradícióhoz!

Ünnepek / 2023. Február 02. / 19:44

Tu BiSvát – Faültetés a Marcibányi téren

Csatlakozz Dr Verő Tamáshoz, a Frankel Leó úti zsinagóga főrabbijához és Őrsi Gergelyhez, Budapest II. kerület polgármesteréhez egy korai faültetés alkalmára 2023. február 5-én, vasárnap délelőtt 11 órakor a Marczibányi téren.

Ünnepek / 2023. Február 01. / 16:09

Fák Újéve: Íme az ünnepi széder menete

Isten hozta Önöket a földön, érezzék jól magukat és vigyázzanak a berendezésre. Miért van egyszerre minden fa születésnapja? Miért kell nekik születésnap egyáltalán? Hogyan lett környezetvédelmi ünnep Svát 15-éből? Vasárnap este megérkezik Tu BiSvát (Fák Újéve), majd (hétfőn) egész nap a fákat ünnepeljük. Boldog fa-újévet kívánuk!

Zsidó világ / 2022. December 22. / 11:15

A WJC budapesti hanukai fogadásán három civil szervezetnek adakozhattunk

A Zsidó Világkongresszus (World Jewish Congress – WJC) budapesti irodája és Heisler András, Mazsihisz-elnök (egyben a Zsidó Világkongresszus alelnöke) meghívására hanukai ünnepséget rendeztek tegnap este a budapesti Spinoza Házban, amelyen a magyar zsidó közélet szereplői vettek részt. A hanuka negyedik lángjának meggyújtása alkalmából tartott szertartást Deutsch Péter rabbi vezette.

Ünnepek / 2022. December 09. / 14:31

Kezdjetek el élni: a bármicvó története – Jó szombatot!

Kedves olvasóink, hittestvéreink! A szombat szent ünnepe ma délután 15 óra 34 perckor köszönt be, a királynő holnap délután 16 óra 45 perckor távozik körünkből. Ez idő alatt honlapunk, valamint Facebook- és Instagram oldalunk nem frissül. A Tórából ezen a héten a Vájisláh hetiszakaszt olvassuk. Jó szombatot minden kedves hittestvérünknek!

Ünnepek / 2022. December 02. / 15:12

Jákob szerelme: a fiúknak is szabad sírni néha – Jó szombatot!

Kedves olvasóink, hittestvéreink! A szombat szent ünnepe ma 15 óra 36 perckor köszönt be, a királynő pontban 16 óra 46 perckor távozik körünkből. Ez idő alatt honlapunk, valamint Facebook- és Instagram oldalunk nem frissül. A Tórából e hét szombattól a Vájécé hetiszakaszt olvassuk. Jó szombatot minden kedves hittestvérünknek!

Ünnepek / 2022. November 11. / 14:10

Beteglátogatás: Ábrahám nem ér rá beszélni Istennel – Jó szombatot!

Kedves olvasóink, hittestvéreink! A szombat szent ünnepe ma 15 óra 55 perckor köszönt be, a királynő holnap pontban 17 órakor távozik körünkből. Ez idő alatt honlapunk, valamint Facebook- és Instagram oldalunk nem frissül. A Tórából ezen a héten a Vájérá hetiszakaszt olvassuk.

Ünnepek / 2022. November 04. / 15:56

Ábrahám, mint nem zsidó nő és a közelgő megváltás – Jó szombatot!

Kedves olvasóink, hittestvéreink! A szombat szent ünnepe ma 16 óra 4 perckor köszönt be, a királynő holnap 17 óra 9 perckor távozik körünkből. Ez idő alatt honlapunk, valamint Facebook- és Instagram oldalunk nem frissül. A Tórából ezen a héten a Leh Lehá hetiszakaszt olvassuk.