Címkék

Zsidó ünnep

Zsidó világ / 2022. Augusztus 08. / 18:37

Készüljünk lélekben a vigasztalás szombatjára!

A sábát náhámu, vagyis a vigasztalás szombatja idén erre a hétre, augusztus 13-ára esik, azaz ekkor kezdődik meg a „hét vigasztaló hét”. Hogy miért kapta ez a szombat ezt a különleges nevet? Egyebek mellett az is kiderül alábbi írásunkból.

Zsidó világ / 2022. Július 29. / 07:32

Pusztulás és megváltás: itt van áv hónap

Áv hónap elsejétől számoljuk a gyászos kilenc napot (nánjtég), hiszen áv 9-e az első Szentély lerombolásnak és a második Szentély pusztulásának napja, emiatt ezen a napon 25 órás böjtöt tartunk. Mivel a tisa beáv (azaz áv 9-e) a polgári időszámítás szerint idén augusztus 6-ra, azaz szombatra esik, a böjtöt egy nappal el kell tolni. De ne feledjük: a Talmud szerint áv hónap 9-én születik majd a messiás.

Ünnepek / 2022. Július 01. / 17:13

Mikor szabad vitatkozni Istennel? – Jó szombatot!

Kedves olvasóink, hittestvéreink! A szombat szent ünnepe ma este 20 óra 26 perckor köszönt be, a királynő holnap este 21 óra 46 perckor távozik körünkből. Ez idő alatt honlapunk, valamint Facebook- és Instagram oldalunk nem frissül. A Tórából ezen a héten a Koráh hetiszakaszt olvassuk.

Ünnepek / 2022. Június 03. / 08:40

Szombat este beköszönt Sávuot, a Törvényadás ünnepe!

Közeledik a hetek ünnepe, héber szóval a Sávuot, a kinyilatkoztatás napja. Mint minden más ünnepre, erre is előkészít bennünket a vallásunk. Az ünnep idén június 4-én (szombaton) este rögtön a sábát kimenetele után 9 óra 36 perckor köszönt be és június 6. (hétfő) este 9 óra 38 percig tart.

Mazsihisz hírek / 2022. Május 31. / 14:26

A Mazsihisz virtuális csodamasinával vett részt a függetlenség ünnepén

Akik vasárnap ott voltak a budapesti Szent István parkban az Izraeli Kulturális Intézet által szervezett függetlenség napi rendezvényen, szemtanúi lehettek annak, hogy órákon át mekkora sor állt a Mazsihisz standja előtt. A hatalmas érdeklődés titka egy VR (Virtual Reality) Kabin nevű, kétüléses berendezés volt, amely hullámvasút-szimulátorként szórakoztatta a gyerekeket – s tegyük gyorsan hozzá: sok-sok felnőttet is…

Ünnepek / 2022. Május 30. / 12:35

Egy nagy család ünnepelt: Boldog születésnapot, Izrael!

Nagyon örülök neki, hogy most itt van velünk a magyar zsidó közélet teljes palettája, hogy együtt ünnepeljük Izrael megalapításának 74. évfordulóját és Jeruzsálem napját – a szervezők nevében e szavakkal köszöntötte Ledniczky Lívia, az Izraeli Kulturális Intézet programigazgatója tegnap a budapesti Szent István parkban összegyűlt tömeget.

Zsidó világ / 2022. Május 30. / 11:13

Ma este beköszönt Sziván hónapja – Hódes Tov!

Ma este belépünk Sziván (סיון) havába, amely az év harmadik, míg a Tisritől számítva a kilencedik hónapja. Sziván hónapját már Eszter könyve is említi, s az elnevezése az erős napsütéssel lehet összefüggésben, hiszen az asszír nyelvben a „sivany” azt jelenti: „az erős napsütés ideje”. Sziván mindig harminc napos, s egyik legfontosabb jellemzője az, hogy ilyenkor van Sávuót ünnepe (Sávuót idén június 4-én este kezdődik)

Élet + forma / 2022. Május 27. / 10:07

Tanulj, vitatkozz, gondolkodj Sávout éjszakáján a Bálint Házban

A JCC Budapest – Bálint Ház idén újra élőben tartja sávuoti programját, mely során az érdeklődőkkel végigtanuljak, végigvitatkozzak az éjszakát, 2022. június 4-én, szombat estétől másnap hajnalig. Az éjszaka során lesznek talmudi viták, megosztó beszélgetések, zene, színház, de főző- és kalligráfia workshopok is színesítik majd az estét. A belépés ingyenes – szóval vitatkozzunk, beszélgessünk, találkozzunk – ez az éjszaka sohan nem érhet véget.

Izrael / 2022. Május 20. / 15:25

Lág báomer: Örömtűz Tel-Avivból

„Ezt a fényt a Szent, áldott legyen, megmutatta az Első Embernek, és ő a fényben látta a világot, az egyik végétől a másik végéig.” (Zohár, a Ragyogás könyve) – Lág báomerkor aliáztam. Örömtüzekben mérem az időt. Hetedik év – Silló Sándor írása és képei.

Zsidó világ / 2022. Május 19. / 07:39

Lág báomer az IKI-ben, avagy hová vezet nálunk a rossz kommunikáció?

Az ómerszámlálás 33. napja alkalmából az Izraeli Kulturális Intézetben (IKI) tegnap este közös ünneplést szervezett a Bét Sálom zsinagóga, a T12 Tanház és a Hegedűs-Csáky zsinagóga. Darvas István főrabbi és Radnóti Zoltán főrabbi adott tanítást, amelynek lényege az volt: ha a zsidó közösség tagjai nem tudják egymással tisztességes hangnemben megbeszélni a konfliktusaikat, akkor szimbolikus értelemben könnyen Rabbi Akiva tanítványainak sorsára juthatnak.

Ünnepek / 2022. Május 16. / 12:40

Öröm és gyász – szerda este beköszönt Lág BáOmer ünnepe

Az Omer-számlálás 33. napján a halál visszavonult Rabbi Akiva tanítványai közül. A széthúzás tizedelte meg őket a Talmud szerint, mert a vita épít, de a széthúzás, a gyűlölet öl. Az ünnep idén április 29-én, csütörtök este köszönt be.

Ünnepek / 2022. Május 12. / 14:23

Szerdócz J. Ervin: A halállal való szembesülés fontosságáról

– A halál tényével való szembesülés arra késztet mindenkit, hogy értékelje és folyamatosan átértékelje életét, vágyait, céljait. A halállal való szembesülés hívja fel figyelmünket arra, hogy az élet értéke nem csak a test és annak vágyaiban van – írja az újpesti főrabbi az aktuális hetiszakaszunk kapcsán.