Címkék

Mazsihisz podcast

Zsidó világ / 2024. Július 18. / 14:03

Mazsihisz podcast: Neológia és hagyomány

Második alkalommal rugaszkodunk neki Darvas István főrabbival és Zima András történésszel, hogy megvitassuk, milyen modernizációs kihívásokkal néz szembe a neológ zsidóság.

Zsidó világ / 2024. Július 05. / 11:24

Mazsihisz podcast: „Zsidókérdés” és magyar társadalom 1938-1956

Megdöbbentő részletek tárulnak fel, mind a holokauszt előtti, mind az azt követő, szocialista időszak antiszemitizmusáról. Elsősorban nem a nagypolitikáról, hanem az annak árnyékában burjánzó a kisemberek körében egyre erősödő és nyugodni nem akaró gyűlölködés van a fókuszban. Arról van szó, amiről eddig nem beszéltünk, nem gondolkodtunk.

Zsidó világ / 2024. Június 17. / 10:48

Mazsihisz podcast: Nagykanizsa zsidó emlékezete

Az idén 203 éves nagykanizsai zsinagóga méltatlan állapotban van. Ottjártunkkor kitudódott, hogy nem csak az épület állaga, de jogi státusza is bizonytalan. Mindenki úgy tudta, hogy már több, mint 30 éve a hitközség eladta az önkormányzatnak, azonban lehet, mégsem stimmel valami a szerződés körül.

Élet + forma / 2024. Május 31. / 12:09

Mazsihisz podcast: Legendás magyar focisták Izraelben

A '90-es évek közepén magyar labdarúgó vendégjátékosok valósággal lerohanták az izraeli foci klubokat. Volt időszak, amikor több mint 20 magyar fiú öltötte fel valamelyik klub mezét, s közülük nem egyet még ma is sztárolnak az ottani szurkolók.

Zsidó világ / 2024. Május 16. / 15:50

Mazsihisz podcast: Határon túl - Kárpátalja

Ahol a magyar Holokauszt kezdődött, ma már nagyon kevés zsidó él. Kárpátalján járunk, illetve Dési János újságíró járt ott a stábjával, hogy legalább azoknak a visszaemlékezéseit dokumentálja, akik anno együtt éltek a történelme során sokat szenvedett, ide-oda rángatott régió zsidóságával.

Zsidó világ / 2024. Május 02. / 16:40

Mazsihisz podcast: Sírkertek megmentése

Magyarországon nagyjából 1600 temető tartozik a Mazsihiszhez. Mivel a holokauszt elsősorban a vidéki zsidóságot sújtotta, ezért ott a legtöbb elhagyott, megmentésre váró sírkert. Hatalmas feladat, amire elég kevés pénz jut. Egy példa; ha egy ledőlt sírkövet vissza kell állítani, mai áron már ez több mint 12 ezer forintba kerül, és akkor még szó sincs restaurálásáról, netán a vésett szövegek javításáról.

Zsidó világ / 2024. Április 25. / 13:43

Mazsihisz podcast: Egy állam, két állam? 

2024. április 25-én a Hamász terrorszervezet első alkalommal adta jelét, hogy hajlandó lenne elfogadni a kétállami megoldást. Mindeddig ettől elzárkózott és eredeti célját, Izrael elpusztítását fogalmazta meg újra és újra.

Zsidó világ / 2024. Április 11. / 11:58

Csak semmi córesz: Vita a neológiáról (videó)

Honnan származik, mit akart, mit akar ma, egyáltalán van-e ilyen? Lehet, ez egy hungarikum? Mi az, hogy neológ zsidó?

Zsidó világ / 2024. Március 28. / 16:40

Csak semmi córesz! – elindult a Mazsihisz podcast

Ez a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) videopodcastjának a címe. Ezzel kívánjuk jelezni, hogy lehet komoly, fontos és zsidós dolgokról is úgy értekezni, hogy az sokak számára érdekes, olykor akár szórakoztató legyen. Erre törekszünk az egyenként 20-25 perces műsorokkal. Az első rész már elérhető.