Címkék

Lengyelország

Hírek, lapszemle / 2023. Június 06. / 21:43

Elítélte a Jad Vasem a lengyel holokauszt-kutató történész megtámadását

“Ez az incidens újabb mélypont azoknak a kísérleteknek a sorában, amelyeknek célja, hogy elfojtsák a vitát a lengyelek bűnrészességéről, a holokauszt idején zsidó szomszédaik üldözésében és meggyilkolásában játszott szerepükről” – mondta Dani Dayan, a Jad Vasem elnöke.

Közélet / 2023. Április 19. / 22:36

Németország elnöke: A II. világháborús bűnösök közül túl keveset vontak felelősségre

A lengyel fővárosban a varsói gettófelkelés 80. évfordulója alkalmából a gettó hőseinek emlékművénél rendezett mai megemlékezésen Frank-Walter Steinmeier német elnök tiszteletét fejezte ki a zsidó felkelők emléke előtt. A német államfő Jichák Hercog izraeli és Andrzej Duda lengyel elnök társaságában emlékezett meg a gettó hőseiről.

Hírek, lapszemle / 2023. Február 19. / 13:12

Régi mikvére bukkantak a lengyelországi Oswiecimben

A 19. század második felében épített, de a második világháború idején a németek által lerombolt oswiecimi Nagy Zsinagóga szomszédságában januárban már megtalálták egy, a második világháború előtti időszakból származó mikve maradványait – mondta el a PAP hírügynökségnek Tomasz Kuncewicz múzeumigazgató.

Kultúra / 2023. Január 21. / 18:10

A magyar zsinagógákat bemutató tárlatot Lengyelországban is kiállítják

A magyar kultúra napja alkalmából nyílik két kiállítás holnap a lengyelországi Wroclawban. Az egyik Tadeusz Rózewicz neves lengyel költő magyar kapcsolatairól szól, a másik az „Építs nekem hajlékot! Magyar közösségek zsinagógái" című, utazó tablókiállítás. A két tárlatnak a wroclawi Fehér Gólya zsinagóga ad helyet. A megnyitón zsidó vallási és népdalok hangzanak fel, és megszólaltatják a sófárt is.

Megemlékezések / 2023. Január 13. / 14:06

Meghalt Israel Levin, akinek gyerekként sikerült elmenekülnie Auschwitzból

Ezen a héten 90 éves korában meghalt Israel Levin, aki az utolsó tagja élő tagja volt annak a kevés fogolyból álló csoportnak, amelynek utoljára sikerült megszöknie az auschwitz-birkenaui haláltáborból. Levin 11 éves volt, amikor az apjával és többi menekülővel a láger nagy csatornarendszerén keresztül megszökött a nácik elől. Izraelben talált új hazára, ahol négy gyermeke született.

Hírek, lapszemle / 2023. Január 04. / 15:06

Világháborús kártérítés: A németek nem fizetnek, Varsó az ENSZ-hez fordult

Németország visszautasította a második világháborús jóvátételi tárgyalások felújítására vonatkozó legutóbbi lengyel kormányzati kérést. Berlin egy lengyel diplomáciai jegyzékre válaszul leszögezte: a kérdést lezártnak tekinti – jelentette be a lengyel külügy. Az MTI hírére hivatkozva a Magyar Nemzet azt írja: Varsó a kérdést az ENSZ elé vitte. A világháborúban mintegy hatmillió lengyelt, köztük hárommillió lengyel zsidót gyilkoltak meg.