Címkék

Gábor György

Élet + forma / 2024. Március 29. / 09:17

A kortárs magyar zsidóság büszkesége: Gábor György 70

Oldottan ünnepélyes, kissé mégis megilletődött atmoszféra vette körül a Rumbach zsinagógában, Gábor György vallásfilozófus professzor köszöntését, a népszerű, művelt és szellemes publicista köszöntése is volt ez óhatatlanul, nem csak a bölcselőé. És, ahogy Grósz Andor elnök fogalmazott, a zsidóság amolyan szószólójáé is, olyan emberé, aki egy közülünk és értünk szól.

Kultúra / 2024. Március 18. / 22:36

Gábor György 70: A Mindenség megismerése – Meghívó könyvbemutatóra

Az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége tisztelettel meghívja Önt egy különleges könyv bemutatójára 2024. március 28-án, csütörtökön délután 6 órakor a Rumbach zsinagógába. Pontos cím: Budapest VII. kerület, Rumbach Sebestyén utca 11-13. Az eseményen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Hírek, lapszemle / 2024. Január 15. / 10:03

Gábor György: A baloldali antiszemitizmus egyetlen állítása sem igaz 2.

Tegnap szemléztük Gábor György vallásfilozófus interjújának első részét az antiszemitizmus történelmi gyökereiről, most a beszélgetés második részét ajánljuk. Ebben a professzor azt fejti ki, hogy a romantikus antikapitalizmusból táplálkozó baloldali antiszemitizmus a zsidóságban az új gyarmatosítót látja, pedig a zsidók sosem voltak gyarmatosítók, évezredek óta élnek a mai Izrael területén.

Hírek, lapszemle / 2024. Január 14. / 10:30

Gábor György: Judeofóbia, antijudaizmus és antiszemitizmus 1.

Az antiszemitizmus az idők folyamán három formában létezett: először volt a judeofóbia, amit az antijudaizmus követet, majd következett az az antiszemitizmus, amely a faji alapon definiált teljes zsidóságot tekinti rossznak és bűnösnek. A három fogalom teljesen más dolgot takar, de mindegyik táplálkozik a másikból. Erről Gábor György professzor beszélt egy interjúban.