Te elkülöníttettél számomra: a zsidó eljegyzés

2022. Június 17. / 13:56


Te elkülöníttettél számomra: a zsidó eljegyzés

Amikor a vőlegény gyűrűt húz a menyasszony ujjára, azt mondja neki, hogy íme, Te elkülöníttettél számomra e gyűrű révén Mózes és Izráel törvényei szerint. Elkülöníttettél, kizárólagossá váltál, ismét a már jól ismert gyökkel, mekudeset. Csak én vagyok már neked és – mivel kölcsönösnek helyes elgondolnunk a szerelmi, házastársi viszonyt – nekem is csak Te vagy.

De hát a szeretet nem Végtelelen, Isten talán nincs jelen az egész földön? Hogyan korlátozható a szeretet? A hűség révén. Mindenki (többé-kevésbé) szereti a szüleit, de nem általában a szülőket, hanem speciálisan a sajátjait.

A szeretet egyik aspektusa a választás, a felelősségvállalás, a kizárólagosság. A gyerekeink iránti szeretet, akárcsak a házastársi, a kitüntető szeretet megnyilvánulása, amely nélkül nehéz lenne tűrhető érzelmi életet élni. Az ember véges lény, érzelmi kapacitásaink is végesek, rá vagyunk utalva a kitüntető szeretetre.

Az Örökkévaló egyetlensége éppen ezt a kitüntető szeretetet igényli Tőlünk, Ő pedig mindőnknek meg is tudja adni, kivétel nélkül, hiszen Ő végtelen. (Forrás: Magyar Zsidó Múzeum magazinja)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek