A Thököly úti zsinagóga holokauszttúlélőinek visszaemlékezései (online kiadvány)

2023. December 09. / 19:33


A Thököly úti zsinagóga holokauszttúlélőinek visszaemlékezései (online kiadvány)

Hiánypótló online kiadvánnyal jelentkezett a Thököly úti zsinagóga körzet – A Steiner Judit szerkesztésében megjelent „Hogy történhetett ez meg? – A Thököly úti zsinagóga holokauszttúlélőinek visszaemlékezései” című kiadványban tíz zuglói gyökerekkel rendelkező holokauszttúlélő emlékezéseit olvashatjuk el. A kiadvány megjelenését a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (Mazsök) támogatta. 

A történelmet fenyegető egyik legveszedelmesebb fegyver a feledés. Fontos lépésre szántam el magam a feledés ellen: ezen emlékiratok kis gyűjteményének közreadására, mely tíz holokauszt túlélő visszaemlékezését tartalmazza. Ők valamennyien a MI ZUGLÓI TÚLÉLŐINK: néhányan közülük ma is Zuglóban élnek vagy innen származnak; néhányan erősen kötődnek Zuglóhoz, mert a Thököly úti zsinagógában imádkoznak. 

Ők valamennyien keményen megharcoltak az életükért, a múltjukban a jelenükért. Életben maradtak, átvészelték a soát. S akik életben maradtak, kibírták a megpróbáltatásokat, a szenvedést, a borzalmakat – kemény, kitartó emberek. Optimizmusuk, életerejük, küzdőszellemük példaértékű – fogalmaz a kiadvány bevezetőjében Steinerné Molnár Judit).

Az emlékező írásokat összegyűjtötte, szerkesztette, kiegészítette, szakmailag lektorálta: prof. dr. Steinerné dr. habil. Molnár Judit. A kiadvány megjelenése a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (Mazsök) támogatásának köszönhetően valósult meg.  

A visszaemlékezők: Dr. Lebovits Imre, Dr. Frankl Judit, Dr. Donáth Judit, Lebovits Éva dr., Spánn Gábor, Fried László, Dr. Steiner Róbert, Sommer Katalin, Dr. Farkas Marianna, Földesné Vas Zsuzsa.

A KIADVÁNY LETÖLETHETŐ PDF FORMÁBAN IDE KATTINTVA ÉRHETŐ EL 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek