Zsidó kéziratok és szertartási tárgyak az IKI-ben

2019. December 04. / 10:28


Zsidó kéziratok és szertartási tárgyak az IKI-ben

Zsidó kéziratokat és szertartási tárgyakat mutat be az Izraelhez, a héber nyelvhez, az íráshoz való kötődésről az a tárlat, amely ma délután 6 órakor nyílik, és január 14-ig látogatható a budapesti Izraeli Kulturális Intézetben (Paulay Ede u. 6.). 


Ez az egyedülálló kiállítás a zsidó emberek Izrael Földjéhez (Eretz Ysrael), a héber nyelv, írás és a zsidó irodalom bölcsőjéhez való kötődését mutatja be. 

Jóllehet, a zsidó emberek a történelem során sokszor száműzetésbe vagy diaszpórába kényszerültek, a nyelv a zsidóságot összekötő egyetlen, közös kapocs maradt. Annak ellenére, hogy a középkori és a modern zsidó történelem során az egyes zsidó közösségek között eltérő nyelvváltozatokat figyelhetünk meg, a héber írás, bármely korból származzon is, a Holt-tengeri tekercsek ismerete óta a modern kor embere számára is olvasható.

A kiállított tárgyak mindegyike ábrázol héber betűket és feliratokat, vallási szokásokhoz kapcsolódik, és az otthonokban vagy a zsinagógában szertartási tárgyként használták őket.

(Címlapképünkön: okirat a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár gyűjteményéből)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek