Kortársunk-e Mózes, avagy ma mit is jelent nekünk az ősi Tóra?

2019. Október 31. / 09:55


Kortársunk-e Mózes, avagy ma mit is jelent nekünk az ősi Tóra?

Szerző: Kácsor Zsolt

A Tóra mint viszonyítási pont ma címmel rendez kerekasztal-beszélgetést a Mozaik Zsidó Közösségi Hub, a Bálint Ház és a 2B Galéria. Az est résztvevői Fritz Zsuzsa, a Bálint Ház igazgatója, Balázs Gábor eszmetörténész, az OR-ZSE rektorhelyettese és Roskó Gábor grafikus-képzőművész.


A Dáf Párását Sávuá – Hetiszakasz Oldalak oktatási projekt elindításának alkalmából rendez beszélgetést a a Mozaik Zsidó Közösségi Hub, a Bálint Ház és a 2B Galéria november 5-én, kedden 18 órától a budapesti Ráday utcai 2B Galériában. 

Az eseményen  Fritz Zsuzsa, a Bálint Ház igazgatója, Balázs Gábor, az Országos Rabbiképző Zsidó Egyetem (OR-ZSE)rektorhelyettese és Roskó Gábor grafikus-képzőművész többek között arról beszél majd, hogy a mai zsidó közösségekben és kortárs zsidó gondolkodásban milyen szerepet tölthet be a Tóra mint referenciapont. Szóba kerül majd a képi ábrázolás korlátozása a zsidó hagyományban, és az is, hogy mi történik akkor, ha nem professzionális Tóra-magyarázók és szakértők kommentálják a Tórát.

Az említett Dáf Párását Sávuá – Hetiszakasz Oldalak oktatási projekt egy új online oktatási felület tórafordításokkal és kommentárokkal. Egy-egy dáf az adott hetiszakasz egy újrafordított és magyarázatokkal ellátott részletét közli, ezen kívül tartalmaz három további kommentárt, melyek más-más aspektusól tárgyalják az adott szövegrészt. A zsidó közösség sokszínűségét leképezve a kommentárok között megjelennek a szekuláris és vallási hangok, a különböző irányzatok képviselői, valamint egyenlő arányban férfi és női kommentálók egyaránt. 

A projekt keretein belül a zsidó közösség több mint száz tagja helyezte érthető, releváns megvilágításba a tórai hetiszakaszok üzenetét.A projekthez a hetiszakasz-részletek újrafordítását és a kommentárok gondozását Balázs Gábor végezte, míg a honlapot – vizuális kommentárként – Roskó Gábor egyedi grafikái színesítik. 

(Címlapképünkön Roskó Gábor rajza látható, amely a Berésit hetiszakaszhoz készült.)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek