Ismét látogatható a zsidó temető Balatonfüreden

2020. Július 22. / 14:35


Ismét látogatható a zsidó temető Balatonfüreden

Előzetes bejelentkezés alapján újra látogatható a balatonfüredi zsidó temető. Itt avatták föl a napokban a Heller Ágnesről elnevezett emlékparkot és a tiszteletére elhelyezett emlékkövet.


A Zsidó Kiválóságok Háza értesíti a látogatókat, hogy – előzetes bejelentkezés után – ismét látogatható a balatonfüredi zsidó temető a Régitemető utcában. A zsidó temetőben található a Heller Ágnes emlékpark, ami a magyar filozófia XX. századi történetének meghatározó, nemzetközileg elismert alakjának állít emléket. 

A bejelentkezés időpontját a 06 (70) 5055-922-es vagy a 06-87/782-592-es telefonszámon egyeztessék.

A város nem csak a filozófusról nevezetes, hiszen a második világháború előtti Balatonfüred lélekszámának alig négy százalékát kitevő helyi zsidó közösség – írja a Túrajó.hu – a létszámát meghazudtolóan nagy hatást gyakorolt a fürdőváros fejlődésére szanatóriumi főorvosai, kereskedői, ügyvédei és tanítói révén. Az 1944. május 16-án kezdődő tapolcai gettósítás, majd a deportálás így nemcsak a füredi zsidók kilenc tizedének az életét oltotta ki, hanem a városon is gyógyíthatatlan sebet ejtett. A tizenöt túlélő, köztük Oblatt Sándor hitközségi elnök hiába igyekezett fenntartani a füredi gyülekezetet, a tórájától is megfosztott zsinagógát 1946-ban kénytelenek voltak eladni a hajógyárnak. Az épületben üzemel jelenleg a Zsidó Kiválóságok Háza

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Izrael
Idén már nem lesz új választás Izraelben
2020. Augusztus 25. / 12:46

Idén már nem lesz új választás Izraelben

Zsidó világ
Egy zsinagóga fizikai kapcsolódása a szellemi régiókhoz

Kommentek