Három hónapra Szentendrére költözik a velencei biennálé izraeli pavilonja

2019. Szeptember 05. / 13:20


Három hónapra Szentendrére költözik a velencei biennálé izraeli pavilonja

Szerző: Kácsor Zsolt

Bemutatják  a 2018-as Velencei Építészeti Biennálé izraeli pavilonjának kiállítását Szentendrén – hangzott el a Ferenczy Múzeumi Centrum mai, budapesti sajtótájékoztatóján. A tárlat a különböző vallási közösségek harmonikus együttélésének lehetőségeire és ezek építészeti vonatkozásaira fókuszál.


A Ferenczy Múzeumi Centrum évről évre bemutatja Magyarországon a Velencei Építészeti Biennále egyik nemzeti pavilonjának legutóbbi kiállítását. In Statu Quo – Tárgyalási struktúrák címmel e sorozatnak kereben nyílik meg az a tárlat, amely a tavalyi biennálé izraeli pavilonjának kiállítását mutatja be – mondta Gulyás Gábor, a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum vezetője egy mai, budapesti sajtótájékoztatón, amelyet abból az alkalomból tartottak, hogy a Duna parti városban szeptember elsejével véget ért az Art Capital programsorozat.

Amint az a múzeum ismertetéséből kiderül, Izrael területén számos olyan hely található, amely a monoteista vallások (a zsidók, a keresztények és a muzulmánok) képviselői számára szimbolikus jelentőségű. A XIX. század óta létező status quo egy olyan komplex szabályozás, amely keretet ad a különféle vallási és etnikai csoportok együttélésének. Ez a különleges kiállítás ezt a törékeny rendszert mutatja be építészeti tervek, makettek, archív dokumentumok, fotók, videók és kortárs műalkotások révén. 

in_statu_quo.jpgFotó: Ferenczy Múzeumi Centrum

A tárlat – amelynek kurátora Ifat finkelman, Deborah Pinto Fdeda, Oren Sagiv és Tania Coen Uzzielli – mindenekelőtt a különböző vallási közösségek harmonikus együttélésének lehetőségeire és ezek építészeti vonatkozásaira fókuszál. Ezen túlmenően megérthetjük azt is, hogy az összetett status quo miképpen segít megelőzni az erőszakot, miközben fenntartja a megalapozott szokásokat, s arra ösztönzi az egyes csoportokat, hogy folytassák küzdelmüket jogaikért és a birtokaikért. Így a jelenlegi status quo sem más, mint ideiglenes megoldás, amely csupán egy újabb megállapodásig tart.

A tárlat idén október 11-től 2020. január 26-ig látogatható a MűvészetMalom északi szárnyában. 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
130 éve született Várnai Zseni, az anyaság zsidó költője
Élet + forma
Mazel Tov: 5 éves lett a Heti TV
2020. Június 22. / 19:56

Mazel Tov: 5 éves lett a Heti TV

Kommentek