Érdekes nyilatkozat: ortodox rabbik a reformokkal való együttműködés, a zsidó egység mellett

2020. November 23. / 14:16


Érdekes nyilatkozat: ortodox rabbik a reformokkal való együttműködés, a zsidó egység mellett

Eliezer Melamed, a vallásos cionista ortodoxia egyik legnépszerűbb izraeli vezetője részt vett egy panelbeszélgetésen egy reform rabbinő társaságában és ezért, hogy szóba állt vele, Isten nevének megszentségtelenítésével vádolta meg számos kollégája. Válaszul ortodox vezetők a zsidó vallás és nép egysége mellett emeltek szót, olyan egység mellett, amelybe mindenki, a reformok is beletartoznak.

Az angol nyelvű, mérsékelt jobboldali izraeli újság, a Jerusalem Post vezércikkben ünnepelte a zsidóság egysége melletti kiállást és rekonstruálta a történetet, amely elvezetett hozzá. Júniusban történt, hogy a rendkívüli tekintélynek örvendő vallásos cionista rabbi és vallási döntéshozó, Eliezer Melamed, aki különben kimondottan nem híve a nők vallási emancipációjának és még a női énekhang hallgatását is ellenzi a hadseregben, leült beszélgetni egy francia reformrabbi kollégájával, Delphine Horvilleurral, hogy kifejtse, mennyire nem ért egyet semmiben vele. Ezt, mármint azt, hogy a rabbi egyáltalán beszélgetett a rabbinővel, tekintélyes ortodox kollégái az Örökkévalóval szemben elkövetett véteknek tekintették, „az Örökkévaló neve szörnyűséges megszentségtelenítésének”.

A hivatalban lévő szefárd izraeli főrabbi, Jichák Joszéf is elítélte Melamedet, amiért találkozott virtuálisan Delphine Horvilleurral. Melamed válaszolt a szemrehányásokra és ismét nyomatékosította, hogy szerinte nem helyes bojkottálni, levegőnek nézni azokat a zsidókat, akikkel nem értünk egyet, partnerként kell őket kezelni és vitatkozni velük, hozzáfűzte, hogy tiszteli a reform és konzervatív irányzatot olyan „zsidó mozgalmakként, amelyek számára fontos a zsidó életforma”.

Válaszul, anélkül, hogy magát a konkrét esetet említették volna, de a Jerusalem Post szerint egyértelműen arra utalva, sok köztiszteletben álló ortodox rabbi emelt szót a nem ortodox mozgalmak partnerként kezelése, Melamed rabbi stratégiája mellett, a zsidó nép egységét hangsúlyozva, amelyet megbontani, a zsidóságon belüli feszültségeket növelni vétek volna megítélésük szerint. A vallásos cionista ortodoxia egyik legfontosabb vezetője, az amúgy is liberális nézeteiről ismert Shlomo Riskin egyenesen azt mondta, hogy az ortodoxia tanulhat is a konzervatív és a reform irányzatok rabbijaitól, ő maga is sokat tanult tőlük.

A Jerusalem Post szerkesztőségi vezércikkben üdvözölte a fejleményeket és, immár sokadszorra, azt is leszögezte az eset kapcsán, hogy a Főrabbinátus jogi monopólumainak is véget kell vetni Izraelben.

A The Jerusalem Post írása alapján

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek