Egy különleges hónap, a Hesván (חשון) küszöbén

2019. Október 29. / 13:20


Egy különleges hónap, a Hesván (חשון) küszöbén

Szerző: Kácsor Zsolt

A hamarosan beköszöntő Hesván a zsidó naptár egyik legkülönlegesebb hónapja, tekintettel arra, hogy a Szombatokon kívül egyetlen vallási ünnep sem esik erre az időszakra. De azért két olyan nap mégis lesz ebben a hónapban, ami figyelmet érdemel.


A nagy őszi ünnepek lezárultával különösen eseménytelennek tűnik a Hesván hónapja, igaz, oly sok mindenen vagyunk túl, hogy ránk is fér a pihenés. De azért  is tartogat számunkra két érdekességet ez a hónap is, amelyet az eseménytelensége miatt sokan marhesvánnak (keserű Hesvánnak) neveznek. 

Az egyik Hesván hetedike, azaz Zájin Hesván, amelyet az izraeli törvényhozás állami ünnepnappá nyilvánított. Ekkor van az „alija ünnepnapja” (יום העלייה), így a Kneszet döntésének értelmében Izraelben állami ünnepségekkel, rendezvényekkel és iskolai megemlékezésekkel tisztelik meg a hazatérőket. 

A másik nevezetes nap Hesván tizenkettedike, a zsidó hagyomány szerint ugyanis ezen a napon halt meg Ráhel ősanyánk, Jákob ősapánk felesége. Jákob a feleségét Bét-Lehemben – a későbbi Betlehemben – temette el, és a sírja fölé emelt kőépület népszerű imádkozóhely lett a zsidók körében. A legtöbben természetesen Ráhel halálának napján, azaz Hesván hónap tizenkettedikén gyűltek össze itt.

(Címlapképünkön Tausz Gábor Ezra novemberi rajza az 5780-as zsidó naptárból)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek