Szombati gyertyagyújtás: 2020.01.24 16:13, kimenete: 2020.01.25 17:23
2020. 01. 20. | 23 Tévét 5780
Gyengénlátó verzió

Zsidó világ / 2020. Január 19. / 16:11

Bezárt Klein Rudolf zsinagógatárlata Brüsszelben

A Brüsszeli Magyar Kulturális Intézet szervezésében tartották a „Kelet-közép európai zsinagógák világi hasznosítása” című, 16 tablóból álló és több mint 90 fotót felvonultató kiállítás finisszázsát a minap a brüsszeli Nagy Zsinagógában. Az építész, építészettörténész és fotóművész Klein Rudolf munkáiból összeállított tárlat a Kelet-Közép-Európa múzeummá és galériává átalakított zsinagógáit mutatta be.

Zsidó világ / 2020. Január 16. / 16:12

Megjelent az Új Élet legfrissebb száma, vegyék, vigyék, olvassák!

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) immár 75 éves lapjában többek között a Mazsihisz által a budai várban rendezett hanuka ünnepségről, a holokauszttúlélők másodgenerációjának megsegítéséről, vagy a szövetség legutóbbi közgyűléséről olvashatnak, az utolsó oldalon pedig Kardos Péter főrabbi-főszerkesztő szokásos öninterjúja található, a mostani írás címe: Díszpolgár.

Zsidó világ / 2020. Január 15. / 14:22

Zsidó portrék: Vadász Magda, a tolmács

Nem csak a magyar, de – ottani családi kötődése révén – a szlovák és a cseh zsidó közösségekben is ismert és megbecsült asszony, aki tipikus közép-európai zsidó életet él annak minden szépségével és fájdalmával: egyszerre több kultúrában van otthon, igazi hazája azonban a zsidóság maga. Vadász Magda tolmácsként és zsidó közéleti aktivistaként számos elismerést kapott, legutóbb a Bálint Ház Hanukatalizátor díját érdemelte ki.

Zsidó világ / 2020. Január 13. / 10:38

Michelle Obama unokatestvére lett a világ fekete zsidóinak vezető rabbija

Sokan nem tudják, hogy az egykori First Lady, Michelle Obama unokatestvére, Capers C. Funnye Jr. több mint harminc éve betért a zsidóságba, és jó ideje rabbiként szolgál a Beth Shalom B'nai Zaken etióp zsidó közösségben Chicagoban. A rabbik nemzetközi zsidó tanácsa (International Israelite Board of Rabbis – IIBR) most őt nevezte ki a világ fekete zsidó közösségeinek vezetőjévé.

Zsidó világ / 2020. Január 09. / 20:25

Kácsor Zsolt: Doktor Moll és a halál

Ha kíváncsi vagy rá, hogyan fogsz meghalni, akkor gondold végig, hogyan is élsz, hiszen mindenki úgy hal meg, ahogyan élt, ezt dünnyögte doktor Moll saját magának reggel a tükörben, de mintha csak a falnak beszélt volna, vele szemben az a szakállas ember nem válaszolt, csak nézett tűnődve, és doktor Moll tükörképének eszébe jutottak azok az órák, amikor egy haldokló ember utolsó óráit kellett végignéznie...

Zsidó világ / 2020. Január 09. / 18:15

Négyezer év két órában: újra színpadon a Beyn Hayamim zenekar

A Beyn Hayamim csapata új koncertet ad január 12-én-én, vasárnap este 7 órától az Up Újpesti Rendezvénytér színháztermében. Nézzék meg azt a show-t, amelyben izraeli örökzöld dallamok együtt hallhatók Dávid zsoltáraival és a középkor imáival.