Szombati gyertyagyújtás: 2021.01.22 16:11, kimenete: 2021.01.23 17:21
2021. 01. 22. | 9 Svát 5781
Gyengénlátó verzió

Zsidó világ / 2021. Január 22. / 09:36

Mekkora befolyása legyen a rabbikarnak a vezetésben?

Nem kérdés, hogy a vallási élet meghatározói a rabbik, nélkülük hitközség nem lenne elképzelhető, mint ahogy előimádkozó és tóratekercs nélkül sem. Minden értelmes és jószándékú olvasó számára világos, hogy a vita tárgya az, hogy a szűk értelemben vett vallási élet kérdésein túl mekkora befolyása legyen a rabbiknak – írja Biró Tamás, az OR-ZSE rektorhelyettese a Szombat hasábjain a neológia jövőjéről szóló, újabb írásában.

Zsidó világ / 2021. Január 19. / 15:53

Verő Tamás főrabbi szakmai okok miatt távozott

Nagy visszhangot vert a magyar zsidó közösségben, hogy a minap Verő Tamás főrabbi, a budai Frankel Leó úti zsinagóga rabbija kilépett a Mazsihisz Rabbitestületéből. Mivel Verő Tamás nem kívánta nyilvánosan kommentálni kilépését, a döntése olyan találgatásokhoz vezetett, amelyeket érdemes tisztázn

Zsidó világ / 2021. Január 19. / 09:03

Portréfilm Fekete Lászlóról, a Dohány zsinagóga főkántoráról

A jelentős kántorszemélyiségeket bemutató portrésorozat újabb része került föl a napokban a legnagyobb videómegosztóra. A YouTube-on most már szabadon megnézhető az a film, amely Fekete Lászlót, a Dohány utcai zsinagóga főkántorát mutatja be.

Zsidó világ / 2021. Január 15. / 14:53

Új online projektek a rabbiktól, akik már készülnek a járvány utáni helyzetre

A koronavírus miatt kialakult digitális életforma a Mazsihisz rabbijait arra ösztönözte, hogy új, rendhagyó módon tartsák a kapcsolatot neológ közösségeikkel. A Mazsihisz ezen a héten tartott vezetőségi ülésén téma volt az a tervezet, amelyet a neológ rabbik tettek le a Vezetőség asztalára a digitális közösségszervezés céljaival. Ugyanakkor már szervezik a pandémia utáni munkát is.

Zsidó világ / 2021. Január 13. / 11:21

Kántorok sorozat: már megnézhető a Kardos Péter főrabbiról szóló film

Kardos Péter főrabbit, kántort, az Új Élet főszerkesztőjét, a magyar rabbikar doyenjét mutatja be az a film, amely a napokban került föl a legnagyobb videómegosztó portálra, a YouTube-ra. A magyar zsidó közösség kiemelkedő főkántorairól szóló alkotás producere Villányi András fotóművész, a rendező pedig Fazekas Lajos.

Zsidó világ / 2021. Január 08. / 12:37

A hét műtárgya: Mózes megtalálása

Az aktuális tórai hetiszakasszal kapcsolatos a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár magazinjának heti műtárgyrovata. Mivel a Tórában most jutunk el ahhoz a részhez, amelyben megszületik Mózes prófétánk, a hét műtárgya egy képeslap 1917-ből, amelyen „Mózes megtalálásának” jelenete látható.