Jelentősen nőtt a BZSH Benjamin ovijába járók száma

2020. Augusztus 29. / 20:29


Jelentősen nőtt a BZSH Benjamin ovijába járók száma

A tavalyi évhez képest jelentősen növekedett a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) fenntartásában működő Benjamin Óvoda és Bölcsőde gyereklétszáma. Bőczén Zsuzsa igazgatónő és Mester Tamás, a BZSH elnöke szerint külön öröm, hogy egyre több zsidó család választotta a kicsik „második otthonaként" a zuglói intézményt, hiszen a magyarországi zsidó jövő nagyrészt a gyermekek zsidó nevelésén alapszik.


A most kezdődő nevelési évet hatvan gyermekkel és tizenöt dolgozóval kezdi meg a Benjamin Óvoda és Bölcsőde, elmondható, hogy dinamikusan növekszik a gyermeklétszám: harminckettőről hatvanra nőtt. A tizenkét férőhelyes bölcsődei ellátásban már telt ház van, így sajnos több jelentkezőt el kellett utasítani, az óvodai ellátásban azonban még van szabad kapacitás., de érdemes minél előbb jelentkezni mert folyamatos az érdeklődés. Jelenleg három óvoda csoport működik két-két óvónővel és egy-egy dadussal, a bölcsődei csoportban pedig hárman dolgoznak, két kisgyermeknevelő és egy dadus.

páros2.JPGBőczén Zsuzsa és Mester Tamás az intézményben (Fotók: Szentgyörgyi Ákos)

A növekvő gyermeklétszám mögött van még egy fontos jelenség: emelkedett a zsidó gyermekek száma. Nem csoda, hogy a Benjaminban ráerősítenek a zsidó hagyományokkal kapcsolatos képzésre: a TAL AM program keretében Dankó Bianka héber tanár vezetésével mostantól elindul az ingyenes héber és judaisztika oktatás az öt és hat évesek számára. Héber oktatás hetente négyszer lesz, a gyerekek számára a könyveket, füzeteket és más oktatási segédeszközöket a fenntartó BZSH biztosítja. 

A zsidó hagyományok eddig is hangsúlyos szeletét képezték a nevelésnek – hiszen volt Talmud Tóra és megtartották az ünnepeket is Verő Tamás főrabbi segítségével – ám ez most bővül azzal, hogy minden hétfőn havdalát tartanak majd, s hetente egyszer lesz egy plusz judaisztika foglalkozás. Ebben – Dankó Biankán kívül – részt vesz majd Bozzai Judit óvodapedagógus is. 

Szeptembertől a fenntartó támogatásával munkába áll egy új óvodatitkár az adminisztrációs munkák elvégzésére, s részmunkaidőben alkalmaznak majd egy új gazdasági ügyintézőt is. Ami a tárgyi fejlesztéseket illeti, új fészekhintával gazdagodott a játszótér, modernebbre cserélik a műfüvet, az udvar gondozására új kerti szerszámokat szereznek be, többek között sövényvágót és magas nyomású tisztítót. 

Bőczén Zsuzsa igazgatónő szerint nagyon fontos számukra a szülőkkel való szoros, partneri együttműködés, folyamatosan hirdetnek számukra nyílt programokat, megtekinthetik a foglalkozásokat, és évente kétszer kapnak a gyermekekről írásos tájékoztatást. 

Mester Tamás BZSH-elnök úgy látja: az óvoda infrastrukturális alapjai jók, ám már megérett az idő egy átfogó reformra annak érdekében, hogy minél több család válassza a Benjamint. Hozzátette: származástól és vallástól függetlenül mindenkit szeretettel várnak, ám számukra nagyon fontos, hogy egyre több zsidó gyermek járjon az intézménybe, hiszen ők jelentik a magyar zsidó közösség jövőjét. 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek