Nézd és ne feledd! – rendhagyó emlékezés a vészkorszak roma áldozataira

2020. Augusztus 02. / 11:07


Nézd és ne feledd! – rendhagyó emlékezés a vészkorszak roma áldozataira

A budapesti székhelyű Phiren Amenca Nemzetközi Hálózat ebben az évben rendhagyó főhajtással emlékezik a vészkorszakban elpusztított romákra a holokauszt roma áldozatainak augusztus 2-i, nemzetközi emléknapja alkalmából: egy 24 órás emlékezésen mintegy 12 ezer áldozat nevét olvassák fel. Ennek lezárásaként ma délután 5-től koszorúzás lesz a pesti Nehru parton.


A Phiren Amenca Nemzetközi Hálózat rendhagyó főhajtásának keretében augusztus elsején és másodikán (szombat 17 órától vasárnap 17 óráig) a budapesti Nehru parton, a roma holokauszt emlékmű előtt figyelemfelkeltő, civil összefogáson alapuló rendezvényen emlékeznek a vészkorszakban elpusztított roma származású embertársainkra. Az emlékműnél közszereplők, művészek, roma és nem roma fiatalok és aktivisták, civil szervezetek, illetve egyéb vallási közösségek és Magyarországon élő kisebbségek képviselői egyenként, szünet nélkül olvassák majd fel a hivatalos összesítésben szereplő több mint tizenkétezer roma áldozat neveit. 

DBZOL20170802013-e1532955997778.jpgMécsesek az emlékmű előtt egy korábbi megemlékezésen (Fotó: Balogh Zoltán/MTI)

A szervezők közleményükben kiemelték: az áldozatok nevének felolvasása szimbolikus módja a megemlékezésnek. Az elpusztultaknak nincsen sírja, fejfája, de a nevük megemlítése lehetőséget teremt, hogy emlékezzünk rájuk. Mindezzel közelebb kerülünk a náci terror érzelmi megértéséhez is: gondolatban arcokat, sorsokat kapcsolunk a nevekhez és így elkerülhetetlenül emberi, mély érzéseket is felszínre hozunk. Mintegy 12 ezer roma áldozat neve hangzik majd el, ami csak egy töredéke annak a csaknem egy-másfél millióra becsült romának, akik áldozatai voltak a náci üldöztetésnek a II. világháború alatt. 

A rendhagyó emlékezés zárásaként augusztus 2-án 17 órától civilekkel és civil szervezetekkel közösen helyezik el az emlékezés virágait és koszorúit az emlékmű előtt a Phiren Amenca és a RomNet szervezésében.

A Phiren Amenca Nemzetközi Hálózat a kontinens egyik legnagyobb ifjúsági roma szervezete, a ternYpe – Nemzetközi Roma Ifjúsági szervezettel közösen, kormányoktól és pártoktól függetlenül 2010 óta minden évben megrendezi a Dikh He Na Bister (Nézd és ne feledd!) elnevezésű roma ifjúsági rendezvényét Krakkóban és Auschwitz-Birkenauban.  A rendezvény egyik központi eseménye minden  évben augusztus 2-án a roma-szinti közösségek világszerte ismert vezetője, Romani Rose, a Német Szintik és Romák Központi Tanácsának elnöke által szervezett megemlékezés volt az Auschwitz-Birkenauban lévő emlékmű előtt. Idén a koronavírus-járvány miatt a lengyelországi, egy hetes nemzetközi rendezvény elmarad, ennek pótlására rendezik meg az említett, rendhagyó felolvasást a Dikh He Na Bister elnevezésű eseménysorozat 10. évfordulója alkalmábó Európa közel 20 országában. Ennek az európai eseménysorozatnak az egyik központi és hangsúlyos rendezvénye lesz a 24 órán át tartó budapesti megemlékezés.

(Címlapkép: Phiren Amenca/Facebook) 

Forrás: Oronk.hu

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Mazsihisz hírek
Mazsihisz: Ne zsidózzon senki!
2020. December 14. / 18:03

Mazsihisz: Ne zsidózzon senki!

Hírek, lapszemle
Egy botanikus a Biblia növényeiről: „Isten titkai maradnak”
Megemlékezések
Ma 53 éve hunyt el Seress Rezső, a szomorú „kisember”

Kommentek