Bródy Sándor születésnapjára

2020. Június 23. / 12:02


Bródy Sándor születésnapjára

Ezen a napon született Egerben Bródy Sándor, a modern magyar prózairodalom egyik legfontosabb előfutára, korának egyik „sztárírója", aki a gyökereit soha meg nem tagadó, büszke zsidóként vált magyar irodalmi klasszikussá. Leszármazottai is országos ismertségre tettek szert, hiszen az ő unokájaként született Bródy András, a Széchenyi díjas közgazdász, dédunokája pedig a Kossuth-díjas Bródy János.


Újságíróként kezdte szinte kamaszként, mint oly sokan a századforduló magyar irodalmában, majd az újságcikkei, novellái, regényei és színdarabjai révén negyven éves korára az ország egyik első számú írókedvence lett. Az 1863. június 23-án született Bródy Sándor nem csak kiemelkedő irodalmi vénájával aratta társasági sikereit, hanem megjelenésével is: a férfiasan szép, markáns arcú író rendkívüli népszerűségnek örvendett női olvasói körében. 

A századfordulón ő testesítette meg a modern magyar író archetípusa, akit így címkéztek: ő a magyar Maupassant és a magyar Zola egy személyben. Holott feltehetőleg semmi más nem akart lenni, mint a magyar Bródy – ami végül sikerült is neki, dacára annak, hogy élete utolsó két évtizede korántsem volt olyan ragyogó, mint az indulása. Gondoljunk csak arra, hogy habár Jókai Mór és Mikszáth Kálmán kortársa volt, az ő prózanyelve milyen messze van az említett két klasszikustól! Az olvasónak az az érzése, hogy míg Jókai és Mikszáth beleragadt a XIX. századba, Bródy Sándor meghaladta azt – holott mind a hárman megérték a várva várt XX. századot.

De gondoljunk arra is, hogy a maga korában oly modernnek tartott Bródy Sándort nem találjuk az 1908-ban indult Nyugat alapvetően fontos szerzői között. Mintha észrevétlenül elhúzott volna mellette a saját kora. Ő maga is érzékelte a mellőzöttséggel felérő árnyékot, amely ráborult, ebbéli fájdalmát írta ki a magyar irodalom egyik legszebb és legmegrendítőbb novellaciklusában, a Rembrandt életéről szóló írásaiban. A szegény, elfeledett és lesajnált, öreg Rembrandt figurájában nem nehéz Bródy Sándorra ismerni, pedig ez a nagyszerű író mindössze 61 éves volt, amikor meghalt. Sírja a Kozma utcai zsidó temetőben van, ha arra járnak, helyezzenek rá egy kavicsot, megérdemli, hiszen mi magunk egy kavicsnál jóval többet kaptunk tőle.

Emlékezzünk rá szeretettel.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek