Botlatókő Szerb Antal emlékére Budapesten

2020. Január 13. / 16:17


Botlatókő Szerb Antal emlékére Budapesten

Szerb Antal halálának 75. évfordulója alkalmából botlatókövet avatnak az író, irodalomtörténész utolsó, még szabadon választott lakhelyénél Budapesten, a Hűvösvölgyi út 81. sz alatt. Beszédet mond Kirschner Péter, Őrsi Gergely és Havasréti József, felolvas Bálint András. Aznap a Füst Milán Páholyban Szerb híres regénye, az Utas és holdvilág lesz a téma, Winkler Nóra Mácsai Pállal és Szász Jánossal beszélget majd.


Szerb Antal (1901-1945) kora egyik legjelesebb irodalomtörténésze és népszerű regényírója volt, akinek zsidó származása miatt az életből csak 43 év adatott: felesége leírása szerint az írót nyilas suhancok össze-vissza verték, majd a legyengült, sérüt, beteg író 1945. január 27-én Balfon meghalt.

Halálának 75. évfordulója alkalmából, január 27-én délután 4 órától botlatókövet avatnak az író utolsó, szabadon választott lakhelyénél Budapesten, a Hűvösvölgyi út 81. sz alatt, ahol a megjelenteket Kirschner Péter, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület elnöke és Őrsi Gergely, a II. kerület polgármestere köszönti, majd beszédet mond Havasréti József irodalomtörténész, a Szerb Antal című monográfia szerzője. A rendezvényen Bálint András színművész olvas föl. (Rossz idő esetén a Hűvösvölgyi Könyvtárban tartják a megemlékezést.) Az esemény sajtónyilvános, de előzetesen regisztrálni kell a mazsike@gmail.com címen.

Ugyanezen a napon a Füst Milán Páholy témája Szerb Antal: Utas és holdvilág című kultuszregénye lesz a Goldmark teremben este 6 órától. A szalonesten Winkler Nóra egyik beszélgetőtársa Mácsai Pál színész, az Örkény Színház igazgatója lesz, aki bensőséges kapcsolatban áll Szerb életművével, a másik beszélgetőtárs pedig Szász János rendező, aki éppen a kultuszregény megfilmesítésén dolgozik. Figyelem, az esten mutat is belőle egy rövid részletet! 

A belépő 1200 Ft. (Mazsike kártyával 900 Ft.), regisztrálni ezen az e-mail címen kell: mazsike@gmail.com.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek