Szombati gyertyagyújtás: 2020.01.24 16:13, kimenete: 2020.01.25 17:23
2020. 01. 20. | 23 Tévét 5780
Gyengénlátó verzió

Megemlékezések / 2020. Január 20. / 10:08

A közösségi médiában nyíltan terjedhet az antiszemitizmus – de meddig? 

Nagyobb hangsúlyt kell fektetni a holokauszt, valamint a nácizmus és a fasizmus valamennyi áldozata emlékének megőrzésére és tiszteletben tartására – hangzott el a Nemzetközi Holokauszt Emlékezet Szövetség (IHRA) tagországainak külügyminiszteri szintű brüsszeli ülésén vasárnap. Szóba került a közösségi média, ahol büntetlenül kérdőjelezik meg sorozatosan a holokauszt tényét, és nyíltan terjed az antiszemitizmus.

Megemlékezések / 2020. Január 19. / 14:59

„Ahhoz, hogy fel lehessen szabadítani, a gettót fel is kellett állítani”

A budapesti gettó felszabadításának 75. évfordulója alkalmából rendeztek megemlékezést vasárnap délelőtt a Dohány utcai zsinagógában, ahol beszédet mondott Mester Tamás, a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) elnöke, Jákov Hadas-Handelsman, Izrael állam magyarországi nagykövete, Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára, valamint Frölich Róbert főrabbi, a Dohány utcai közösség vallási vezetője.

Megemlékezések / 2020. Január 15. / 14:00

Székesfehérvári megemlékezés a hírhedt wannsee-i konferenciára

1942. január 20-án rendezték meg a berlini Wannsee városrészben a zsidókérdés végső megoldásáról szóló hírhedt konferenciát, amely hozzájárult ártatlan milliók szisztematikus kiírtásához. A nácik rettenetes következményekkel járó tanácskozására mécsesgyújtással és filmvetítéssel emlékeznek a rendezvény évfordulóján, január 20-án Székesfehérváron.

Megemlékezések / 2020. Január 13. / 21:01

Pokorni Zoltán elsírta magát a városmajori tömeggyilkosságok helyszínén

A nyilasok hetvenöt évvel ezelőtt 328 ártatlan, védtelen embert mészároltak le Budapest tizenkettedik kerületében. Az áldozatok emlékére rendeztek megemlékezést a Maros utcai rendelőintézetben, ahol annak idején 84 embert gyilkoltak meg. A rendezvényen részt vett Pokorni Zoltán polgármester, aki megrendítő beszédet mondott, szót ejtve a nyilasok közé állt és gyilkossá lett nagyapjáról, Pokorni Józsefről. Beszéde közben a sírástól elcsuklott a hangja.

Megemlékezések / 2020. Január 13. / 16:17

Botlatókő Szerb Antal emlékére Budapesten

Szerb Antal halálának 75. évfordulója alkalmából botlatókövet avatnak az író, irodalomtörténész utolsó, még szabadon választott lakhelyénél Budapesten, a Hűvösvölgyi út 81. sz alatt. Beszédet mond Kirschner Péter, Őrsi Gergely és Havasréti József, felolvas Bálint András. Aznap a Füst Milán Páholyban Szerb híres regénye, az Utas és holdvilág lesz a téma, Winkler Nóra Mácsai Pállal és Szász Jánossal beszélget majd.

Megemlékezések / 2020. Január 11. / 19:00

50 éve hunyt el Latabár Kálmán, a Latyi

Mi más lehetne a címben? Latabár Kálmán, aki reggelire megette volna Fred Astaire-t és desszertnek elfogyasztja hozzá Chaplint? Latabár Kálmán, aki artista volt és cirkuszi bohóc egyszerre, az akrobatikus ügyetlenség kacagtató géniusza? Latabár Kálmán, a magyar színház és filmtörténet állócsillaga? Ez mind kevés: ő volt a Latyi.