Szombati gyertyagyújtás: 2020.02.28 17:07, kimenete: 2020.02.29 18:13
2020. 02. 24. | 29 Svát 5780
Gyengénlátó verzió

Mazsihisz hírek / 2020. Február 18. / 15:58

„Üldözött csoportba születni”: hogy áll a másodgenerációs túlélők „Együtt” programja?

Mi a pontos helyzet a MAZSIHISZ és a MAZS Alapítvány nemrég indult közös, a másodgenerációs holokauszt-túlélőket segítő „Együtt” programjával? Hányan lehetnek a rászorulók, hányan jelentkeztek idáig a programra, hogyan nyújthatja be mindenki a jelentkezését, mi lesz a program lezárulta után? A program szakmai vezetői, Kósa Judit és Szenthe Antónia válaszolnak a kérdésekre.

Mazsihisz hírek / 2020. Február 13. / 11:14

Progresszív Judaizmus Világszövetsége: Értékeljük a Mazsihisz előrelátását

Sonja Günther, a Progresszív Judaizmus Világszövetsége (World Union for Progressive Judaism) elnöke köszönő levelet írt Heisler Andrásnak, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) vezetőjének abból az alkalomból, hogy a Mazsihisz társult tagként fölvette soraiba a Bét Orimot és a Szim Salomot. Az alábbiakban a levél magyar fordítását közöljük.

Megemlékezések / 2020. Február 11. / 14:22

60 éve hunyt el Dohnányi Ernő, a híres zenész és alig ismert zsidómentő

Zongoristaként és karmesterként Bartókot, Kodályt és Weiner Leót népszerűsítő ízlésreformer, pedagógusként többek közt Fischer Anniet vagy Sir George Soltit (Solti György) indítja el pályáján. Ma már bizonyos, hogy a vádaknak, melyek szerint náci-szimpatizáns volt, inkább az ellenkezője igaz: védte zsidó pályatársait.

Megemlékezések / 2020. Február 09. / 17:00

Mai születésnapos: Raj Tamás, rabbink és tanítónk

A külvilág számára ő volt – Schweitzer József mellett – a rabbi a rendszerváltás után, amikor a vallás újra a nyilvános beszéd magától értetődő része lett. Hálás volt neki a kamera, ha beszélt, mert minden megnyilatkozása tanítás volt. Csak ez érdekelte, hogy a zsidóság kultúrtörténetéről meséljen és neki mindenki elhitte, hogy ez érdekes és fontos, hogy a Jóisten szándéka tényleg ott él a Tan minden betűjében.

Megemlékezések / 2020. Február 07. / 14:00

30 éve hunyt el Karády Katalin, a Végzet Asszonya, a Világ Igazainak egyike

Nagyon mélyről ért nagyon magasra: éveken át tartotta az ujja köré csavarva egész Magyarországot, azután, a holokauszt idején gyermekmentő hőssé, majd mellőzötté és száműzötté vált alig 40 évesen. „Engem is csak égve dobtak el” – énekelte meg már előre. Tizennégy évvel halála utána Jad Vasem a Világ Igazai közé emelte.

Mazsihisz hírek / 2020. Február 07. / 10:26

Egyeztetés a székesfehérvári zsidó hitélet fejlesztéséről

A Székesfehérvári Zsidó Hitközség elnökségével egyeztetett a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) vezetése a koronázó városban. A héten lezajlott találkozón többek között a hitközség idei terveiről, a hitélet fejlesztéséről esett szó.