Egy szép zsidó nő, aki egyszerre volt filmsztár és a nácik ellen harcoló feltaláló

2019. Augusztus 14. / 13:48


Egy szép zsidó nő, aki egyszerre volt filmsztár és a nácik ellen harcoló feltaláló

Marie Benedict elképesztő és igaz története egy magyar gyökerekkel rendelkező zsidó nőről szól, aki ünnepelt dívaként nem csak Hollywoodot hódította meg, hanem a férfiak által uralt tudományos világban is helyt állt: egy barátjával olyan rádiófrekvenciás technológiát fejlesztett ki, amely távirányításos torpedók bevetését tette lehetővé náci tengeralattjárók ellen.


Marie Benedict: Hedy Lamarr, az egyetlen nő című regénye a magyar származású, ünnepelt hollywoodi színésznő és feltaláló, Hedy Lamarr életén alapul. 

Az élettörénet röviden: a zsidó családból származó nő csodálatos szépség, aki azonnal magára vonja a náci fegyvergyáros, Fritz Mandl figyelmét. Abban a reményben, hogy ezzel megóvja életét, feleségül megy a férfihoz, aki nyíltan beszél előtte üzleti ügyeiről és a nácik fegyvereiről. Sejtelme sincs, hogy az asszony, akivel összekötötte az életét, nem csak káprázatosan gyönyörű, de elképesztően okos is, s nem hogy érti, amiről beszélgetnek, de kifejezetten érdeklődik a titkos hadi fejlesztések iránt. 

A II. világháború előtt sötét fellegek gyülekeznek Hedy feje felett: férje egyre inkább kontrollálni akarja őt, a németek pedig megszállják Ausztriát. Hedy számára világossá válik, hogy menekülnie kell: nem csak saját, személyes érdekében, hanem azok érdekében is, akiknek a sorsa megpecsételődött a nácik hatalomra kerülésével. A nő a nácik által megszállt Ausztriából először Londonba, majd az Egyesült Államokba emigrált.

Az asszony nem csak hihetetlenül szép, de meglehetősen intelligens is volt. Egy barátjával közösen a hadi torpedók rádiófrekvenciájának zavarására alkalmas találmányt fejlesztettek ki, hogy segítsék a   szövetségesek hadászati eredményeit. Az egyidejű rádiófrekvenciaváltás technológiájától azt remélték, hogy ennek alapján távirányításos torpedókat tudnak majd bevetni a német tengeralattjárók ellen. Ez a találmány vezetett a GPS, a Bluetooth és a WiFi kifejlesztéséhez. 

BenedictM_HedyLamarrAzEgyetlenNo_72dpi.jpg

Az írónő, Marie Benedict a Boston College-ban történelmet és művészettörténetet tanult, majd a bostoni jogi egyetemen jogot hallgatott. Több mint tíz évig dolgozott ügyvédként, de mindig is arról álmodott, hogy olyan nők élettörténetét írhatja meg, akiknek a sorsa és élete méltatlanul elfeledett. Most magyarul is megjelent könyve a New York Times és a USA Today bestsellere lett.

(Forrás: Libri Kiadó)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek