Szombati gyertyagyújtás: 2020.04.03 18:58, kimenete: 2020.04.04 20:05
2020. 04. 01. | 7 Niszán 5780
Gyengénlátó verzió

Kultúra / 2020. Március 31. / 16:57

Remek program szobafogság idején: böngésszünk a Digipédián!

Magyarországi múzeumok, könyvtárak, levéltárak, magángyűjtemények, civil szervezetek, kulturális és oktatási profilú intézmények digitalizált kulturális javait teszi ingyenesen elérhetővé a Digipédia kulturális és oktatási adatbázis. A legutóbbi digitalizálások egyik eredménye, hogy mára több mint 300 digitalizált könyv vált ingyenesen letölthetővé az Országos Rabbiképző - Zsidó Egyetem Könyvtára és a Forum Hungaricum együttműködése során.

Kultúra / 2020. Március 31. / 11:36

Ország Lili és az állandó otthontalanság

A kecskeméti Bozsó Gyűjteményben elmaradt a XX. század kiemelkedő magyar zsidó festőművésze, Ország Lili kiállításának megnyitója. Az intézmény azonban a Facebook oldalán közzétette Farkas Zsófia művészettörténész, kurátor tervezett megnyitóbeszédét. Ezt ajánáljuk most olvasóink figyelmébe. A tárlat – a tervek szerint – a későbbiekben megtekinthető lesz.

Kultúra / 2020. Március 30. / 17:26

Az Atyák tanításai – siessenek a rendeléssel, fogytán a kötet!

Igen jó hírről számolhatunk be olvasóinknak: mint megtudtuk, Az atyák tanításai című, a Magvető és a Mazsihisz közös kiadásában tavaly megjelent könyv olyan jó visszhangra talált az érdeklődők körében, hogy a legfrissebb kimutatások szerint a kiadvány jelentős része elfogyott. Aki szeretne egy példányt a míves kiállítású kötettel, igyekezzen minél gyorsabban leadni a rendelést!

Kultúra / 2020. Március 29. / 11:54

Neked írom a dalt

Az ország, s benne közösségünk tagjai, orvosok, ápolók, tanárok, biztonsági emberek, önkéntesek közösen küzdenek a koronavírus ellen. Nekik született egy dal, az LGT és Presser Gábor műve, amelyet most ismert zenészek énekeltek föl azoknak az embereknek a tiszteletére, akik ezekben a hetekben értünk dolgoznak. Köszönjük a munkájukat, és köszönjük: a dalt.

Kultúra / 2020. Március 29. / 10:28

Zsidó témájú sorozat szobafogság idejére: már megy az Unorthodox

Március 26-tól elérhető a Netflixen a cég saját gyártású minisorozata, az Unorthodox, amely egy williamsburgi (New York) haszid zsidó nő, Deborah Feldman önéletírásából készült. A most 36 éves nő a szatmári haszid közösségben született és nőtt fel, ám házasságkötése és gyermeke születése után otthagyta szűkebb és tágabb családját, jelenleg pedig Manhattanben él kevésbé szigorú szabályokat tartó zsidó nőként, és a fiát is zsidóként neveli.

Kultúra / 2020. Március 27. / 10:56

A zsidó Velence virtuális múzeumlátogatáson

Mivel a múzeum jelenleg nem látogatható, a Műcsarnokban online virtuális séta keretében nézhetjük meg Paolo Ventura kiállítását, a program ugyanis lehetővé teszi, hogy szabadon barangoljunk a termekben. A történet 1943 decemberében játszódik, amikor a náci katonaság és az olasz rendőrség bevonult a velencei gettóba. Fiktív főhőse egy öreg zsidó órás, aki megépít egy robotfiút, hogy az társaságot nyújtson neki a vészterhes időkben.