Üzenet a mezőtúri Szőke család leszármazottainak szerte a világban

2020. Június 25. / 10:45


Üzenet a mezőtúri Szőke család leszármazottainak szerte a világban

Szőke Zsigmond mezőtúri fakereskedő 1866. március 10-én született Szolnokon. Bergen-Belsenben ölték meg 1945. január 20-án. Halála előtt a Mezőtúri Izraelita Hitközség elnöke volt. Fiai közül István 1905-ben, György 1913-ban született. István 1935-ben kötött házasságot Wohl Annával. Nekik két lányuk született: Éva és Vera (?). István 1943-ban munkaszolgálatosként halt meg, míg Szőke Zsigmondot, Györgyöt, illetve István feleségét, Annát és gyermekeiket 1944-ben a város zsidóságával együtt elhurcolták Mezőtúrról. A haláltáborból György, a sógornője, Wohl Anna és gyermekei hazajöttek. 

Ezután György feleségül vette Annát, az államosításig fakereskedő volt Mezőtúron, majd Budapestre költöztek. Anna ott kötöde üzletet nyitott, két lánya pedig Svájcba költözött.

A helyi kutatóknak ennyi ismeretük van a családról.

*

Simonyi Andrea Mezőtúron, az „Üzenet napján” 2019. július 16-án elhangzott beszédéből idézek: 

„Valamikor a 2000-es évek végén, egy szép nyári napon váci otthonában élő anyámat látogatom. A tálalóban, a szobában, ahol nagyanyám is utolsó éveit élte, ragyogó étkészlet. Megcsodálom, és anyám meglepő megjegyzést tesz. ’Ennek a tálnak története van’. Számozott kerámia készlet, hatalmas kék pillangók a vöröses tányérokon. ’A fakereskedő házából való’ – mondja anyám, a zsidó házból, ahová költöztünk, míg nem jött a front. Mert a ház üresen maradt. Gazdáit Auschwitzig vagy talán Bergen-Belsenig - vitték azok a vagonok…”„Azért vagyok itt, hogy átnyúljak a szakadékon, nemcsak megtudni szeretném a fakereskedő család nevét, hanem találkozni, ha vannak, leszármazottaikkal és személyesen kifejezni feléjük megkövetésem…”

*

Seres Attiláné üzeni, hogy édesapja – Polgár Bálint ácsmester – volt az, aki rejtegette a család értékeit, majd a hazatérésükkor azokat visszaszolgáltatta.

Erdős cipész leszármazottai üzenik, hogy a Szőke család haláltáborból visszatérő tagjait szeretettel fogadták házukban, miután nem volt hol lakniuk.

Miskolczi Pálné Kati néni üzeni, hogy emlékeiben Wohl Anna nagyon szép asszonyként jelenik meg. Nem felejti, hogy 1948-ban Nádházi András esküvőjén együtt volt a Szőke családdal.

Pillanatképek.

A mezőtúriak szeretettel emlékeznek Önökre. Várjuk jelentkezésüket a mezőtúri Bodoki Fodor Helytörténeti Egyesület Facebook-oldalán, illetve az egyesület valamely elérhetőségén, melyeket megtalálnak honlapunkon (http://bodokifodor.hu/).

Mlinárcsek János,
az üzenők nevében

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Mazsihisz hírek
Zsidó temetőket újított fel a Mazsihisz
2020. Október 08. / 12:08

Zsidó temetőket újított fel a Mazsihisz

Kommentek